Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022
x

ΑΝΑΡΠΑΣΤΟΙ ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ BRAIN GAIN

Καταρτισμένοι Έλληνες μηχανικοί από εξωτερικό βρίσκουν εύκολα δουλειά εντός συνόρων, αφού οι «δικοί μας» στα χρόνια των μνημονίων ξέχασαν τα…εργοτάξια

Στη δοκό ισορροπίας ανάμεσα στο brain drain και το brain gain βρίσκεται ο κλάδος των μηχανικών στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία.

Καταρτισμένοι Έλληνες μηχανικοί από το εξωτερικό βρίσκουν πλέον εύκολα δουλειά εντός συνόρων, αφού οι «δικοί μας» στα χρόνια των μνημονίων ξέχασαν τα… εργοτάξια.

Η θύελλα της οικονομικής κρίσης από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας επέφερε σοβαρά χτυπήματα (και) στον κλάδο των μηχανικών. Την τελευταία όμως τριετία, σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται πως επιστρέφουν οι καλές ημέρες στον κλάδο. Όχι για όλους τους μηχανικούς, αλλά ειδικά γι’ αυτούς που είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν τεχνική εμπειρία σε μεγάλα έργα του εξωτερικού. Κι εκεί ακριβώς αρχίζει το brain gain.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Γεώργιος Τσακούμης, αναφέρει χαρακτηριστικά στη Voria.gr: «Tο τελευταίο εξάμηνο βλέπουμε περίπου ίδιο αριθμό νέων που θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό με αυτόν που επιθυμούν να επιστρέψουν. Το brain drain έχει μειωθεί πάρα πολύ, χωρίς να έχει σταματήσει. Βλέπετε, πολλοί νέοι συνάδελφοι δεν φεύγουν λόγω της ανεργίας, αλλά λόγω αποδοχών - ξέρουν ότι εδώ θα βρουν δουλειά με μόλις 700 ευρώ μηνιαίως. Το ’12 και το ’13 βλέπανε πως δεν υπάρχει τίποτα, τώρα πλέον πολλοί το σκέφτονται “ποιοτικά” - χωρίς φυσικά κι έξω να είναι ρόδινα τα πράγματα, αφού το κόστος ζωής είναι σημαντικά αυξημένο. Φαίνεται, ωστόσο, πλέον να ισορροπεί το brain drain με το brain gain».

Σε 1,5 μήνα δουλειά!

Ενάμιση μήνα. Τόσο χρειάστηκε για να βρει δουλειά στη Θεσσαλονίκη η πολιτικός μηχανικός Παρασκευή Κεφαλά, με καταγωγή από τη Ρόδο, λίγο μετά τα 30 της χρόνια. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έφυγε μέσα στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης για το Λονδίνο για μεταπτυχιακό στο Imperial College. Στη συνέχεια, το 2013, με το μεταπτυχιακό για τα «συστήματα γεφυρών» στο χέρι βρήκε δουλειά στην Αγγλία, σε τεχνικό γραφείο. Αυτό κράτησε για περίπου 6,5 χρόνια. Μιλώντας στη Voria.gr εξηγεί γιατί επέστρεψε: «Ήδη από τις αρχές του ’19, πολλοί φίλοι - συνάδελφοι άρχισαν να επιστρέφουν βρίσκοντας δουλειά στην Ελλάδα. Ήταν ξεκάθαρο και στο δικό μου μυαλό, από την αρχή ακόμη, πως θα γύριζα πίσω για να δουλέψω εδώ. Κι όντως δεν δυσκολεύτηκα. Τώρα είμαι πολιτικός μηχανικός στην εταιρία “Concept Consulting Engineers”, με έδρα τη Θεσσαλονίκη». «Έψαχνα κάτι πολύ συγκεκριμένο», λέει, «πάνω στο αντικείμενό μου που ήταν ο σχεδιασμός γεφυρών. Είδα τη σχετική αγγελία και βρήκα δουλειά στη Θεσσαλονίκη, οπότε αποφάσισα να έρθω».