Skip to main content

Ανάρτηση – μήνυμα(;) της Νοτοπούλου σε Μπουτάρη (φωτο)

Το έργο της κυβέρνησης (και δικό της) για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με πίνακες για το τι πήραν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης προβάλλει η υφυπουργός

Ανάρτηση – μήνυμα πραγματοποίησε στη σελίδα της στο facebook η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, με διπλό από ό,τι φαίνεται στόχο. Αφενός να απαντήσει σε όσους λένε ότι δεν έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο, αφετέρου να αποδείξει ότι το έργο της δημοτικής αρχής της Θεσσαλονίκης δεν έγινε μόνο του, αλλά με την πολύτιμη συνδρομή της κυβέρνησης (και της ιδίας)...

Η ανάρτηση της κ. Νοτοπούλου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (και ειδικά για τα χρήματα που έλαβαν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση) μπορεί να εκληφθεί και ως... προεκλογική, καθώς είναι προφανές ότι είναι αποφασισμένη να είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης και αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάδειξη του έργου που έχει κάνει ως προϊσταμένη του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τώρα ως υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης για τους δήμους της περιοχής.

Μπορεί δε να εκληφθεί και ως... μπηχτή από τη μια προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, από την άλλη προς όσους αντιπολιτεύονται το κυβερνητικό έργο και το δικό της για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανάρτηση έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή Πόλη», η οποία είναι φανερό ότι αφήνει αιχμή προς την πρόσκληση του κ. Μπουτάρη που κάλεσε σε συνεννόηση για τη δημιουργία «δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου» στη Θεσσαλονίκη όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Στην ανακοίνωση γίνεται εμφανές ότι η «Ανοιχτή Πόλη» θεωρεί ότι εκείνη είχε πρώτη την πρωτοβουλία να συνενώσει το χώρο κι όχι ο κ. Μπουτάρης, όπως γίνεται φανερό ότι δύσκολα θα τα βρουν «Πρωτοβουλία» και «Ανοιχτή Πόλη»... Η επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, Ρία Καλφακάκου, δεν έκρυψε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα Νοτοπούλου για το δήμο Θεσσαλονίκης, την ώρα που ο κ. Μπουτάρης θεωρεί ότι ο υποψήφιος δήμαρχος θα πρέπει να προκύψει μέσα από άλλες διαδικασίες.

Στήνεται έτσι ένα πεδίο αντιπαράθεσης λίγο πριν τη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο δήμαρχος για τις κεντροαριστερές δυνάμεις, με αφορμή και τις φωτογραφίες του με τον «γαλάζιο» υποψήφιο, Νίκο Ταχιάο, που φαίνεται να προκάλεσαν τους ΣΥΡΙΖΑίους... «Ο κ. Μπουτάρης δεν τα έκανε μόνος του τα έργα που προβάλλει για το δήμο, αλλά με την αμέριστη συμπαράσταση και την πολύτιμη συνδρομή του Γραφείο του Πρωθυπουργού και της... κομματικής κυβέρνησης. Θέλει να 'καπελώσει' μια διαδικασία την οποία πρώτος πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που ο ίδιος αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος, δεν μπορεί να ενοχλείται από τις επιλογές των υπολοίπων. Ο διάλογος και η συνεννόηση είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς 'καπέλα'», έλεγε στη Voria.gr τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύοντας τις κινήσεις Νοτοπούλου και Καλφακάκου.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει κατ' ανάγκη, όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, ότι δε θα συμμετέχει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ή η κ. Νοτοπούλου στο προσκλητήριο Μπουτάρη...

Η ανάρτηση της κ. Νοτοπούλου στο facebook είναι η εξής:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως η πρωτοβάθμια ήταν θύμα των μνημονίων. Υποστελέχωση και ελλιπείς πόροι.

Εμείς -παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς-δώσαμε μάχη και αναστρέψαμε την κατάσταση.

Δείξαμε εμπιστοσύνη στην τοπική αυτοδιοίκησή και στις διοικήσεις των δήμων.

-Αυξήσαμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια την κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ (ΚΑΠ) το 2018 και το 2019.

-Προχωρήσαμε (στον Κλεισθένη) και στη θέσπιση νέων κριτηρίων για την πιο δίκαιη και ορθολογική κατανομή τους. Εκτός από τον πληθυσμό, τώρα λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά άλλοι παράμετροι όπως η ορεινότητα, η νησιωτικότητα, το επίπεδο της ανεργίας και της φτώχειας.

-Πέρα ωστόσο , από τους ΚΑΠ, στο ΥΠΕΣ αξιοποιήσαμε το ξεχασμένο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από τα προγράμματα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της λειψυδρίας δόθηκαν στους ΟΤΑ περισσότερα από 124 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2018. Θυμίζω ότι αντίστοιχο ποσό για την περίοδο 2012-2014 ήταν λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ.

-Ακόμη, από το πολύ σημαντικό πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι ΟΤΑ ενισχύθηκαν την ίδια περίοδο (2015-2018) με άλλα 134 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, 41 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την ενίσχυση ορεινών και νησιωτικών δήμων.
Και 95 εκατ. ευρώ διατίθενται τώρα για την αναβάθμιση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και την εναρμόνιση τους με τις προδιαγραφές που ορίζει το νέο προεδρικό διάταγμα.

-Και το πιο σημαντικό, προχωρήσαμε στη δημιουργία νέων καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψή τους, όπως το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», που ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ αλλά θα ξεπεράσει το 1,8 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους. Η ανταπόκριση στο πρόγραμμα ήταν τεράστια. Από 15 Ιουνίου έως και σήμερα εντάσσονται κάθε μέρα δύο έργα ύψους έως και 5 εκατ. ευρώ.

Με τον ΦιλόΔημο μπορούν για πρώτη φορά οι Δήμοι να καλύψουν βασικές ανάγκες σε υποδομές στον τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, αλλά και σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, κατασκευή-ανέγερση νέων δημοτικών κτιρίων και σχολικών κτιρίων, ανέγερση παιδικών σταθμών.

-Πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν άλλες δύο προσκλήσεις για την επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων και για τη σύνταξη Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης.

Με πολιτική βούληση, με προσπάθεια, με αγώνα, με σχέδιο, με όραμα τα καταφέρνουμε. Προχωράμε».