Skip to main content

Ανασχεδιάζεται η πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα στην Τριανδρία

Ο προϋπολογισμός του έργου ανάπλασης, που περιλαμβάνει και τον πεζόδρομο της οδού Τζουμαγιάς, αγγίζει τις 600.000 ευρώ - Τι αλλάζει

Στον ανασχεδιασμό της πλατείας Αγίου Σπυρίδωνα στην Τριανδρία και των χώρων που την περιβάλλουν πρόκειται να προχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Το έργο ανάπλασης, συνολικού προϋπολογισμού 591.000 ευρώ, αναμένεται να εγκριθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως επισημαίνεται στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς, στόχος των επεμβάσεων είναι η αποκατάσταση λειτουργίας της πλατείας ως χώρος πρασίνου, στάσης και ανάπαυσης.

Η περιοχή επέμβασης που θα γίνουν τα έργα, η οποία περιλαμβάνει και τον πεζόδρομο της οδού Τζουμαγιάς και τμήμα του πεζοδρομίου της οδού Χαρ.Τρικούπη, είναι συνολικής επιφάνειας 1.812,17τ.μ..

Με την υλοποίηση του έργου αναμένεται να αναβαθμιστεί ο υπαίθριος χώρος και να ενοποιηθούν οπτικά όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι γύρω από την πλατεία ώστε να δίνεται η αίσθηση μιας διευρυμένης περιοχής. Στόχος είναι επίσης να αυξηθεί ο αριθμός πρασίνου με νέες φυτεύσεις καθώς και να τοποθετηθεί φωτισμός χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδιάζεται να αποξηλωθούν όλες οι κατασκευές του αναψυκτηρίου, το οποίο εδώ και κάποια χρόνια είναι κενό, των δένδρων που έχουν καεί από παγωνιά, του περιμετρικού πέτρινου τοιχίου περίφραξης, των κλιμάκων προς τον πεζόδρομο Τζουμαγιάς και στην οδο Χαρ.Τρικούπη, των πεζοδρομίων και όλος ο παλαιός αστικός εξοπλισμός.

Στη συνέχεια προβλέπεται «η κατασκευή νέων διαπλατυσμένων πεζοδρομίων στις οδούς Αγ. Σπυρίδωνα και Χαρ.Τρικούπη ώστε να δημιουργηθεί επαρκής χώρος για δενδροφύτευση, κατασκευή οδηγού τυφλών, ζώνη τοποθέτησης σημάνσεων, αστικού εξοπλισμού και για εξασφάλιση ζώνης ελεύθερης όδευσης πεζού».

Παράλληλα, σχεδιάζεται η κατασκευή νέου τοιχίου αντιστήριξης στη θέση του παλιού ρηγματωμένου πέτρινου τοίχου αντιστήριξης  της πλατείας και κατασκευή περιμετρικού χαμηλού τοιχίου στο πεζόδρομο της οδού Τζουμαγιάς και στο πεζοδρόμιο της οδού Χαρ. Τρικούπη. Στο χώρο μεταξύ των δύο τοιχίων θα κατασκευαστεί πρανές με ήπια κλίση το οποίο θα φυτευτεί.

Η μελέτη προβλέπει και κατασκευή νέας ενιαίας πλακόστρωσης από ορθογώνιες γρανιτόπλακες στα δάπεδα εντός της πλατείας και στα όμορα πεζοδρόμια που την περιβάλλουν των οδών Αγ. Σπυρίδωνος, Σερρών, Χαρ.Τρικούπη και πεζόδρομου Τζουμαγιάς.

Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή νέων δενδροδόχων και νέων παρτεριών, χτιστών καθισμάτων στην πλατεία και στον πεζόδρομο της οδού Τζουμαγιάς, η κατασκευή μιας νέας ράμπας στον πεζόδρομο της οδού Τζουμαγιάς και δύο νέων κλιμάκων, νέες φυτεύσεις στα παρτέρια και εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου, η τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού και η τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων LED χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Μετά την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισμού, ώστε να αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου.