Skip to main content

Πότε θα κάνει τον επόμενο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός;

Το ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα μπουν στην κυβέρνηση, το ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός. Κυριολεκτικά κανείς άλλος, στην περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Θα κάνει ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός; Κι αν ναι, πότε; Στο ερώτημα αυτό, οι απαντήσεις ποικίλουν. Από προσωπική εμπειρία, «ο Τειρεσίας» σας διαβεβαιώνει ότι το περιεχόμενο τους εξαρτάται από το ποιος ερωτάται. Άλλη απάντηση θα δώσει «ο κύκλος» του Μεγάρου Μαξίμου, άλλη ο άμεσα ενδιαφερόμενος υπουργός ή υφυπουργός και άλλη ο υποψήφιος προς υπουργοποίηση. Υπό μια έννοια, όλοι λειτουργούν με βάση τις αυτοεπιβεβαιούμενες προσδοκίες. Μόνο που έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος, που δεν κλείνει ποτέ κι ευτελίζει στο τέλος της ημέρας την όλη πρωτοβουλία, η οποία, ωστόσο, έχει έναν θεσμικό χαρακτήρα στον βασικό πυρήνα της.  

Επειδή, λοιπόν, η ιστορία του περασμένου καλοκαιριού, για το ίδια θέμα, τείνει να επαναληφθεί, θα σας δώσουμε ένα βασικό κριτήριο, που θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας, για να μην εξελιχθεί ξανά η όλη ιστορία σε κωμωδία. Και να ξέρετε τι να περιμένετε.  Κατ' αρχήν σε ό,τι αφορά για το πότε ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να κάνει τον επόμενο ανασχηματισμό (τον «πραγματικό»):  

Η απάντηση είναι είτε τον προσεχή Δεκέμβριο είτε αλλιώς τον Μάρτιο και πάντως – κι εδώ είναι το κριτήριο που θα επιλεγεί ο χρόνος - όταν «ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα». Ο λόγος; Οπως εκτιμάται αρμοδίως, μόνο έτσι ένας ανασχηματισμός μπορεί να αφήσει το αποτύπωμα του στην κοινωνία. Αλλιώς, δεν έχει κανένα νόημα να γίνει. Γιατί αν πρόκειται να περάσει απαρατήρητος, τότε θα είναι αόρατος κι άρα μη γενόμενος, με όρους πολιτικής. Συνεπώς, προς τι όλη η φασαρία;  

Εννοείται ότι ενδιαφέρον (ενδεχομένως το μεγαλύτερο) έχουν και τα πρόσωπα σε αυτές τις περιπτώσεις. Εν προκειμένω, το ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα μπουν στην κυβέρνηση, το ξέρει μόνο ο πρωθυπουργός της χώρας. Κυριολεκτικά κανείς άλλος, στην περίπτωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ούτε ακόμα και οι πιο στενοί συνεργάτες του. Άλλο τι διαρροές γίνονται, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση.  

Αυτό που θα μπορούσαμε με σχετική ασφάλεια να σημειώσουμε ωστόσο είναι ότι εν αντιθέσει με ό,τι πιστεύεται, το Μέγαρο Μαξίμου δεν σκοπεύει να κάνει μεγάλες και πολλές μεταγραφές από το χώρο της Κεντροαριστεράς. Κι αυτό για έναν απλό όσο κι ευνόητο λόγο: Για να μην προκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, αλλά και του ΚΙΝΑΛ. Άλλωστε, αρκετές μεταγραφές έχει κάνει μέχρι σήμερα. Και μια τελευταία σημείωση. Όλα δείχνουν ότι αυτή η αλλαγή στάσης, θα έχει επίπτωση και στο πρόσωπο που θα επιλεγεί ως επόμενου εκπροσώπου της χώρας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Δεν θα είναι εκ μεταγραφής.