Skip to main content

Φωκάς: Ανασφάλιστοι εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες

Ερώτηση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Αρ.Φωκά προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Ανασφάλιστοι ουσιαστικά παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι αδυνατούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και στερούνται ακόμη και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρότι καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους και αυτό παρά τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού από το βήμα της προηγούμενης ΔΕΘ ότι θα πάγωναν οι ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το τέλος του 2016.

Την κατάσταση που επικρατεί περιγράφει σε ερώτησή του που κατέθεσε προς την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς.

Ο κ. Φωκάς επισημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αν και καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές τους, παραμένουν όμηροι παλαιότερων οφειλών τους στον ΟΑΕΕ και καταγγέλλει πως σε ελεύθερους επαγγελματίες που άρχισαν να καταβάλλουν και πάλι τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους μέσα στο 2017 δεν χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα, και αυτό γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να πληρώσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις παλαιότερες οφειλές τους. Οφειλές, που όπως υπενθυμίζει ο κ. Φωκάς, τοκίζονταν ακόμη και με 40% για χρέη πριν το 2009!

«Είχε πολυδιαφημιστεί από τα κυβερνητικά στελέχη η εξαγγελία του κ. Τσίπρα από βήματος ΔΕΘ το Σεπτέμβριο, πως από 1 Ιανουαρίου 2017 παγώνουν οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 ώστε να δοθούν πολύτιμες ανάσες σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Δυστυχώς, και η υπόσχεση αυτή έμεινε στα λόγια, με αποτέλεσμα χιλιάδες επαγγελματίες να παραμένουν δέσμιοι των οφειλών τους και να μην μπορούν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια ασθενείας τους, παρά το γεγονός πως είναι συνεπείς στις τρέχουσες εισφορές τους. Πρέπει να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της αδικίας αυτής, μη σφίγγετε άλλο τη θηλιά, σταματήστε να αντιμετωπίζετε τους ελεύθερους επαγγελματίες ως εγκληματίες, αφήστε τους επαναστατικούς Θούριους και δώστε λύσεις. Τώρα», αναφέρει ο κ. Φωκάς.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι το 75% των ασφαλισμένων στα πρώην ταμεία ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ έχει μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά μέσο όρο 40%. «Η ικανοποίηση του διαχρονικού αιτήματος των ελευθέρων επαγγελματιών για αναλογικότητα των ασφαλιστικών τους εισφορών επέτρεψε σε πολλούς από αυτούς να ξεκινήσουν μετά από πολύν καιρό να καταβάλλουν τουλάχιστον τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό ωστόσο, και παρά την ενοποίηση των Ταμείων, δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους προερχόμενους από τον ΟΑΕΕ, καθώς οι μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες παραμένουν όμηροι των χρεών τους στον ΟΑΕΕ, που αδυνατούν να ρυθμίσουν σε δώδεκα μόνο μηνιαίες δόσεις και που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας μιας αφόρητης υποχρεωτικής μηνιαίας εισφοράς και τελών καθυστέρησης που υπολογίζονται με επιτόκια που ξεπερνούν ακόμα και το 40% για οφειλές πριν από το 2009», σημειώνει ο κ. Φωκάς.

Ο κ. Φωκάς υπενθυμίζει την πρωθυπουργική δέσμευση και υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν όποιος οφείλει στον ΟΑΕΕ να υποχρεώνεται να πληρώνει για κάτι χωρίς να του παρέχεται (υγειονομική περίθαλψη)».

Ζητά μάλιστα από την υπουργό να μεριμνήσει ώστε να χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα σε όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν ρυθμισθεί, εφόσον καταβάλλουν τουλάχιστον τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.