Skip to main content

Αναστασιάδης: Η Τουρκία φοβάται να αναγνωρίσει τη ποντιακή γενοκτονία

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία φοβάται ότι την αναγνώριση θα ακολουθήσει η διεκδίκηση των περιουσιών, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Στην πολιτική διάσταση της γενοκτονίας των Ποντίων αναφέρθηκε χθες το μεσημέρι στην εκπομπή- αφιέρωμα του Ράδιο Θεσσαλονίκη, στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου του ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 fm, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης.

«Άλλωστε γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία φοβάται ότι την αναγνώριση θα ακολουθήσει η διεκδίκηση των περιουσιών, αυτή είναι και η πολιτική διάσταση του θέματος. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας αποτελεί μια σοβαρή υπόθεση και πιστεύω ότι θα ανακόψει την Τουρκική επιθετικότητα και θα αποτρέψει την επανάληψή της», είπε χαρακτηριστικά.
 
Αναφορικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Ελληνική Βουλή τόνισε:

«Μετά το 1994 που το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, θα έλεγα μέχρι και πριν από λίγα χρόνια η πολιτεία ήταν απούσα από τη διεκδίκηση της αναγνώρισης. Το υπόλοιπο αυτού του τεράστιου χρέους, της διεθνοποίησης και προώθησης του αιτήματος της αναγνώρισης από ξένα κοινοβούλια, το επωμίσθηκε ο συλλογικός Ποντιακός χώρος, οι σύλλογοι, τα ποντιακά σωματεία και οι ομοσπονδίες»

Για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας σημείωσε:

«Η Ελληνική Πολιτεία για να ολοκληρώσει το χρέος της απέναντι στους γενοκτονημένους πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, να προχωρήσει στην ένταξη του αιτήματος της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας στην ατζέντα  της Ελληνικής διπλωματίας και να το θέτει ενώπιον πολυμερών διεθνών οργανισμών, Κοινοβουλίων και Κυβερνήσεων ξένων κρατών. Το τελευταίο διάστημα τα πράγματα είναι αισιόδοξα... αρχηγοί κομμάτων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δημόσια πλέον παρεμβαίνουν και δεσμεύονται ότι θα αναλάβουν  πρωτοβουλίες για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας» και συμπλήρωσε,

«...προσωπικά, εδώ και πέντε- έξη χρόνια καταθέτω προτάσεις στη Βουλή των Ελλήνων για την ένταξη του αιτήματος στην ατζέντα της Ελληνικής διπλωματίας. Τα πρώτα χρόνια ήμουν μόνος,  χαίρομαι γιατί το τελευταίο διάστημα πάρα πολλές φωνές ενώνονται με τη δική μου, άρα υπάρχει ελπίδα και δυνατότητα θα έλεγα, να δούμε σε λίγο καιρό το αίτημα αυτό ενταγμένο στην Ελληνική διπλωματία».