Skip to main content

Αναστασιάδης: Μόνο η Γαλλία αντιδρά στις τουρκικές ενέργειες

Δεν υπάρχει αποφασιστικότητα από τις χώρες για να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο σύγκρουσης, τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Για ανοχή της διεθνούς κοινότητας στις τουρκικές ενέργειες έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως η Άγκυρα εκμεταλλεύεται την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ για να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο και οι περισσότερες χώρες δεν αντιδρούν

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η Τουρκία αισθάνεται ανεμπόδιστη καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να τη διατηρήσουν στη δυτική συμμαχία και αυτό δίνει ελευθερία στις κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος, η διεθνής κοινότητα δεν ενήργησε για να αντιμετωπίσει τις τουρκικές κινήσεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και την κυπριακή ΑΟΖ ή το σχέδιό της να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

«Δεν υπάρχει αποφασιστικότητα από τις χώρες για να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο σύγκρουσης», εξήγησε, τονίζοντας ότι μόνο η Γαλλία ανέλαβε ενεργό ρόλο στην περιοχή.

«Η ισχυρή γαλλική παρουσία φέρνει ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου», πρόσθεσε.