Skip to main content

Αναστασιάδης: Ο φόρος στο κρασί αφανίζει τα οινοποιεία

Δέκα βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση στους κ.κ. Τσακαλώτο και Αποστόλου σχετικά με τις επιτπώσεις από την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί.

Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που προκαλούνται στον ελληνικό οινοποιητικό κλάδο από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί κατέθεσαν στους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, 10 βουλευτές της ΝΔ, με επικεφαλής τον βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης, Σάββα Αναστασιάδη.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ-Αριθμ. πρωτ. 2737/28.01.2016

Προς: 1) Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

2) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου

ΘΕΜΑ: Επιβολή ΕΦΚ στα ελληνικά κρασιά

Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος των οινοπαραγωγών έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Το ελληνικό κρασί έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας και αποτελεί ένα εξαγώγιμο προϊόν σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διεθνή αγορά.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου η αξία των εξαγωγών το 2009 ήταν 57.839.344 € ενώ το  2014 ανήλθε στα 62.657.252 €.

Μέσα από το προϊόν αυτό ζουν πάνω από 200.000 οικογένειες αμπελουργών και μεταποιητών

Αποτελεί δε, ένα κατ' εξοχήν γεωργικό προϊόν μιας και είναι αποτέλεσμα άμεσης μεταποίησης των παραγόμενων σταφυλιών. Για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται και στο παράρτημα Ι της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητα, όπου απαριθμούνται τα γεωργικά προϊόντα.

Με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στους εγχώριους και όχι στους εισαγόμενους οίνους, εξομοιώνεται το ελληνικό κρασί με άλλα αλκοολούχα ποτά και δεν αντιμετωπίζεται ως αγροτικό προϊόν.

Κ. κ. Υπουργοί,

Επειδή, η πολιτική αύξησης της φορολογίας στο προϊόν δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν από τους στόχους και τις πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείματος. Αντιθέτως ο τρόπος αυτός θα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης του προϊόντος, τη μείωση των πωλήσεων αυτού, την εξαφάνιση των εξαγωγών και τελικά την απώλεια εσόδων από το κράτος.

Επειδή, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ελληνικό κρασί προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο προϊόν, στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτό σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, στην ελληνική περιφέρεια και στην ελληνική οικονομία.

Επειδή, εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις ενδέχεται να αναστείλουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας, επιβαρύνοντας και τους αμπελουργούς

Επειδή, καμία οινοπαραγωγός χώρα στην ΕΕ, πλην της Γαλλίας που έχει επιβάλλει ελάχιστο φόρο για σκοπούς διακίνησης, δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο κατανάλωσης στους ήσυχους και τους αφρώδεις οίνους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε με σκοπό την προστασία των Ελλήνων οινοπαραγωγών έτσι ώστε να παραμείνει ο κλάδος ανταγωνιστικός;
2) Προτίθεστε να προχωρήσετε στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ελληνικά κρασιά;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

1) Αναστασιάδης Σάββας, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης
2) Κασαπίδης Γιώργος, Βουλευτής Κοζάνης
3) Αυγενάκης Λευτέρης,  Βουλευτής  Ηρακλείου
4) Στύλιος  Γιώργος, Βουλευτής  Άρτας
5) Σκρέκας  Κωνσταντίνος, Βουλευτής  Τρικάλων
6) Μπουκώρος  Χρήστος, Βουλευτής Μαγνησίας
7) Γιαννάκης  Στέργιος , Βουλευτής Πρέβεζας
8) Αντωνιάδης  Γιάννης, Βουλευτής Φλώρινας
9) Κεφαλογιάννης  Ιωάννης , Βουλευτής Ρεθύμνου
10) Βαγιωνάς Γεώργιος, Βουλευτής Χαλκιδικής

11)Κόνσολας  Εμμανουήλ, Βουλευτής  Δωδεκανήσου