Skip to main content

Αναστασιάδης σε Μπάιντεν: Λύση Κυπριακού χωρίς σχήμα εγγυήσεων

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε τις θέσεις της Λευκωσίας για το Κυπριακόστον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Τις θέσεις της Λευκωσίας για το Κυπριακό παρουσίασε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική τους συνομιλία, καλώντας τον να τις μεταφέρει και στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΡΙΚ, ο Ν.Αναστασιάδης ανέφερε πως δεν είναι δυνατόν να υφίστανται εγγυήσεις σε λύση του Κυπριακού, λέγοντας πως υπάρχουν «άλλοι τρόποι ώστε να νιώθουν όλοι ασφαλείς».

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, όπως είχε προηγούμενως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον κύπριο πρόεδρο όσο και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, εν όψει της επίσκεψής του Τζ.Μπάιντεν στην Αγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Στις συνομιλίες συζητήθηκε η παρούσα φάση του Κυπριακού. Στην ανακοίνωση του Λευκό Οίκου αναφερόταν πως ο αμερικανός αντιπρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα μπορέσουν να επιτύχουν περαιτέρω σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες τους και διατύπωσε την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ως τα τέλη του 2016

Την τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Μπάϊτεν ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Η νέα φάση συνομιλιών αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη και στο πλαίσιό της θα γίνουν επτά συνολικά συναντήσεις. Η πρώτη συνάντηση θα είναι μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα, για να καθορισθεί η ημερήσια διάταξη των επόμενων συναντήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η συζήτηση θα αφορά όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού και τα σημεία στα οποία, είτε δεν υπήρξε μέχρι σήμερα διεξοδική συζήτηση, είτε καταγράφηκαν διαφορές.