Skip to main content

Αναστασιάδης: Στηρίζουμε τους υδατοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου

Οι παρεμβάσεις αυτές επιβεβαιώνουν «για μία ακόμα φορά την απόφαση του Πρωθυπουργού ότι η Κυβέρνηση αυτή θα τραβήξει τη χώρα μπροστά, είπε

Για την αντιμετώπιση έκτακτων ζητημάτων, τη βελτίωση χρόνιων παθογενειών, τη δρομολόγηση της εξυγίανσης της ΔΕΗ και την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων όπως τα προβλήματα που δημιούργησε η κατάρρευση της Thomas Cook, του γνωστού τουριστικού οργανισμού, καθώς και τη βελτίωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας,  αναφέρθηκε ο βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης στην τοποθέτησή του, στην Ολομέλεια της βουλής κατά τη συζήτηση του «πολυνομοσχεδίου».

«Με το νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση, ρυθμίζεται μια σειρά από θέματα διαφόρων Υπουργείων. Αντιμετωπίζονται έκτακτα ζητήματα, βελτιώνονται παθογένειες χρόνων, επιδιώκεται και δρομολογείται η εξυγίανση της ΔΕΗ, επεμβαίνει το κράτος εκεί που χρειάζεται, όταν παρουσιάζονται έκτακτες ανάγκες -όπως είναι τα προβλήματα που δημιούργησε η κατάρρευση της Thomas Cook, του γνωστού τουριστικού οργανισμού-, βελτιώνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης από το βήμα.

Ανάφερε πως οι παρεμβάσεις αυτές επιβεβαιώνουν «για μία ακόμα φορά την απόφαση και του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ότι η Κυβέρνηση αυτή θα τραβήξει τη χώρα μπροστά, όχι μόνο με διαπιστώσεις και ρητορική ,αλλά με λύσεις όπου χρειάζονται και όπου υπάρχουν προβλήματα», δίνοντας ως παράδειγμα τη ΔΕΗ.

«Γιατί με την κατάργηση της δημοπράτησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, της γνωστής ΝΟΜΕ, γίνονται αποφασιστικά βήματα για την εξυγίανσή της. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή κόστισε στη ΔΕΗ τα τελευταία τριάμισι χρόνια περί τα 600 εκατομμύρια εις βάρος και της εταιρείας, αλλά κατ’ επέκταση και του ελληνικού λαού, της κοινωνίας», είπε.

«Βελτιώνουμε, επίσης, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, διευκολύνοντας περισσότερο τους οφειλέτες. Με τις αλλαγές που φέρνει η Κυβέρνηση, περισσότεροι δικαιούχοι μπορούν να ενταχθούν στις προστατευτικές ρυθμίσεις, όχι μόνο αυτοί που θα κάνουν νέες αιτήσεις, αλλά και αυτοί που είχαν κάνει ήδη αιτήσεις με το παλαιότερο καθεστώς», πρόσθεσε.

«Η απαλλαγή δε από την υποχρέωση της απόδοσης φόρου των επιχειρήσεων που είχαν συνεργαστεί με τον τουριστικό οργανισμό Thomas Cook έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να στηρίξει τις τουριστικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κατάρρευση της εν λόγω εταιρείας και να προστατεύσει κατ’ επέκταση και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Οσον αφορά το ζήτημα του ΚΕΘΕΑ, υπογράμμισε πως «η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά έχει στηρίξει τόσο το αυτοδιοίκητο όσο και τη συνολική προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ. Ποτέ δεν είχε τεθεί θέμα κατάργησης του αυτοδιοίκητου, όπως δεν τίθεται και τώρα».

«Ολοκληρώνω την τοποθέτησή μου με το θέμα της διετούς παράτασης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θεσμοθέτησης των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, τις ΠΟΑΥ. Αναφέρομαι κυρίως σε αυτό διότι υπάρχουν οργανωμένες υδατοκαλλιέργειες στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή της Χαλάστρας, των Κυμίνων, των Μαλγάρων, της Επανομής, της Μηχανιώνας. Και το λέω αυτό διότι άκουσα το πρωί τον εισηγητή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που εξαιτίας της παράτασης αυτής, για να δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν υδατοκαλλιέργειες, αναφέρθηκε σε στήριξη βιομηχάνων εξαιτίας αυτής της απόφασης.
Θέλω να πω ότι στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, όπου αναπτύσσεται περίπου το 90% της μυδοκαλλιέργειας, με το 90% με εξαγωγικό προσανατολισμό -και έχει αυτό τη σημασία του για την ελληνική οικονομία- οι υδατοκαλλιεργητές είναι μεροκαματιάρηδες μικροκαλλιεργητές και δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτό που αναφέρθηκε το πρωί από τον εισηγητή του ΚΚΕ και συγχαρητήρια, κύριε Υπουργέ, που κάνετε αυτήν την παρέμβαση, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Κυρίες και κύριοι, η Κυβέρνηση με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση, εντοπίζει προβλήματα, παρεμβαίνει με λύσεις, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις τις καθημερινότητας, βελτιώνει τη ζωή των πολιτών και έτσι θα προχωράμε με σχέδιο, αποφασιστικότητα και στρατηγική και έτσι θα μας αντιμετωπίσει και θα μας επιλέξει και πάλι ο λαός», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.