Skip to main content

Αναστασόπουλος: Χρειαζόμαστε μια εξωστρεφή οικονομία με εξαγωγές

Ο πρόεδρος του ΕΑΕΕ πρόσθεσε και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για ψηφιοποίηση των διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης των εταιρειών

«Θα θέλαμε να δούμε κάποιες μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο θέμα του μη εργοδοτικού κόστους, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό αυτή τη στιγμή, όπως και στην φορολογία των επιχειρήσεων», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, αναφέροντας πως αυτοί οι παράγοντες είναι «απολύτως αποτρεπτικοί» στο πλαίσιο των διενεργούμενων συνομιλιών προσέλκυσης επενδύσεων από τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 96,5» ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε πως η εξαγγελία του πρωθυπουργού από την 83η ΔΕΘ για μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας αρχής γενομένης από 1/1/19, «είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση», παρόλα αυτά η φορολόγηση 25%, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και η φορολόγηση στη διανομή των κερδών οδηγούν στο συμπέρασμα πως «δεν είμαστε ανταγωνιστικοί με τέτοιους συντελεστές»,

Στα θετικά για το επιχειρείν, ο πρόεδρος του ΕΑΕΕ πρόσθεσε και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για ψηφιοποίηση των διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης των εταιρειών, καθώς με αυτόν τον τρόπο «και θα επιταχύνουμε και θα 'χουμε και διαφάνεια».

Θεωρώντας πως το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας έχει λυθεί μέχρι ενός σημείου με την έξοδο από τα μνημόνια, ο κ. Αναστασόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη «τώρα επειγόντως να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί νέος πλούτος» προκειμένου να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, καλύτεροι μισθοί και φοροδοτική ικανότητα.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε πως αυτές έχουν αναβαθμιστεί ιδίως «το τελευταίο διάστημα η ενέργεια, κατ' αρχήν, έχει γίνει ένας παράγοντας πολύ σημαντικός και έχει φέρει την Ελλάδα στο κέντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων» με φόντο τη συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ, τους αγωγούς TAP, IGB και τη σχεδιαζόμενη πλατφόρμα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΑΕΕ «η Ελλάδα πλέον μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο απεξάρτησης από ορισμένες πηγές ενεργειακές», ενώ ανέφερε πως «η απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δημιουργεί έναν παράγοντα αστάθειας και έρχεται η Ελλάδα σήμερα με σωστή πολιτική, να καλύψει αυτό το κενό. Ένα κενό ασφάλειας και σταθερότητας που δημιουργείται στην περιοχή».

Στόχευση της Ελλάδος δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά η ενέργεια και ο τουρισμός, προειδοποίησε ο κ. Αναστασόπουλος διαμηνύοντας πως το «βάρος» οφείλει να πέσει «στην παραγωγική οικονομία. Μια εξωστρεφή οικονομία. Να παράγουμε και να εξάγουμε προϊόντα που έχουνε διεθνή ζήτηση και όχι μόνο να εισάγουμε».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις του ΕΑΕΕ, ο πρόεδρός του εξηγεί ότι «ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να διευκολύνουμε τις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ και παράλληλα προσπαθούμε να προσελκύσουμε τις αμερικάνικες επενδύσεις».