Skip to main content

Με viber και 1.350 υπογραφές κατά του εγκλήματος οι κάτοικοι στα Πεύκα

Κατέθεσαν υπόμνημα με 1.350 υπογραφές στις αστυνομικές αρχές. Το ποτήρι ξεχείλισε μετά τα περιστατικά με απόπειρες αρπαγής παιδιών.

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στην περιοχή των Πεύκων, στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, από τα αυξανόμενα, όπως καταγγέλλουν, περιστατικά εγκληματικότητας.

Το ποτήρι της οργής ξεχείλισε για τους κατοίκους μετά και την υπόθεση απόπειρας αρπαγής ανήλικου κοριτσιού (δείτε εδώ).  

Ομάδα κατοίκων από τις αρχές Μαρτίου ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών και μαζί με ένα υπόμνημα για την έλλειψη αστυνόμευσης και την αλλαγή της νομοθεσίας για τις αποφυλακίσεις τα κατέθεσαν, χθες, στους διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης – Συκεών και του Τμήματος Ασφαλείας.

Στο υπόμνημα τους, το οποίο υπέγραψαν συνολικά 1.350 κάτοικοι, γίνεται αναφορά στην έλλειψη αστυνόμευσης, υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής αλλά και στην ανάγκη για αλλαγή στη νομοθεσία για τις αποφυλακίσεις.

Οι κάτοικοι ζητούν, μεταξύ άλλων, άμεση ενίσχυση του Αστυνομικού τμήματος Νεάπολης-Συκεών με προσωπικό, καθημερινές περιπολίες της αστυνομίας σε όλη την περιοχή των Πεύκων, ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές ώρες που εντοπίζονται τα περισσότερα περιστατικά καθώς και στα Κοιμητήρια Πεύκων. Επίσης, άμεση ενίσχυση σε 24ωρη βάση της ομάδας ΔΙΑΣ η οποία στο παρελθόν λειτουργούσε ουσιαστικά και αποτρεπτικά στην περιοχή των Πεύκων, πεζές περιπολίες στους κεντρικούς δρόμους της περιοχής καθώς είναι πολλά τα εμπορικά καταστήματα στην Λεωφόρο Παπανικολάου.

«Αποτελεί συνταγματική επιταγή το Κράτος με την ευρύτερη αλλά και τη στενότερη έννοια ότι οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Δυστυχώς εμείς οι πολίτες - κάτοικοι της περιοχής των Πεύκων του Δήμου Νεάπολης - Συκεών βιώνουμε καθημερινά την κατάργηση στην πράξη αυτής της υποχρέωσης της πολιτείας. Σχεδόν καθημερινά το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπράττονται διαρρήξεις κατοικιών και ληστείες στην περιοχής μας», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Στο πλευρό των κατοίκων είναι ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος μιλώντας στη Voria.gr, εκφράζει φόβους ότι θα υπάρξουν θύματα εάν συνεχιστούν τα περιστατικά εγκληματικότητας στην περιοχή. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Είναι μια κραυγή αγωνίας που βγάζω. Θα θρηνήσουμε θύματα, όπως τον Σεπτέμβριο του 2015 στην αιματηρή ληστεία στη Νεάπολη με θύμα τον 27χρονο κοσμηματοπώλη», υπογραμμίζει.

Ο κ. Δανιηλίδης μιλά για αναβάθμιση του εγκλήματος, καθώς όπως αναφέρει, πλέον οι ληστείες είναι ένοπλες, ενώ οι δράστες δεν διστάζουν να εισβάλουν σε σπίτια ακόμα και όταν ο κόσμος είναι μέσα.

Κάτοικοι στην περιοχή των Πεύκων το τελευταίο καιρό έχουν κάνει μια ομάδα στο viber προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα μεταξύ τους.  

«Μετά την μεγάλη καταδίωξη τον περσινό Γενάρη στον οικισμό Ακροπόλεως Πεύκων, ομάδα κατοίκων δημιουργήσαμε ένα δίκτυο στο viber για προστασία και ενημέρωση. Όμως με τα αλλεπάλληλα κρούσματα διαρρήξεων, κλοπών, ένοπλων ληστειών και με αφορμή τα τελευταία σοβαρά περιστατικά σε σχολεία της περιοχής, oι κάτοικοι τρομοκρατήθηκαν ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα μέσα σε ελάχιστες μέρες να μαζευτούν περισσότερες από 1.350 υπογραφές. Είναι μια κραυγή αγωνίας, η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους φορείς», αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος Πεύκων Ιωάννης Πασιαλής.

Ήδη ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών και οι κάτοικοι έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, ενώ προγραμματίζουν να καταθέσουν το υπόμνημα και στην Εισαγγελία.

Πρόθεσή τους είναι, σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, να φτάσουν και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να δοθεί λύση στην αστυνόμευση της περιοχής.

Στο υπόμνημα υπογραμμίζεται τέλος ότι «εάν δεν υπάρξει άμεση λήψη μέτρων από την πλευρά σας  και συγκεκριμένα:  να  ενισχυθεί άμεσα  το δυναμικό του αστυνομικού τμήματος Νεάπολης-Συκεών , να ξεκινήσουν περιπολίες στην περιοχή των Πεύκων, να επαναλειτουργήσει η Δημοτική Αστυνομία, τότε θα υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά και θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε  εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι την περιφρούρηση της περιοχής μας με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη διαμαρτυρία είχε πραγματοποιηθεί για τα περιστατικά εγκληματικότητας και το 2018 στην περιοχή της Νεάπολης (δείτε εδώ).