Skip to main content

Αγανάκτηση στη Θέρμη για τις συνεχείς διακοπές νερού μέσα στο καλοκαίρι

Κάτοικοι και επαγγελματίες δηλώνουν οργισμένοι καθώς μένουν ακόμη και για 8 έως 10 ώρες χωρίς νερό την ημέρα και μάλιστα εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών

Το νερό νεράκι λένε συχνά οι κάτοικοι της Θέρμης, κυρίως στην περιοχή της επέκτασης όπου τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ανοικοδόμηση. 

Κάτοικοι και επαγγελματίες δηλώνουν αγανακτισμένοι και οργισμένοι καθώς μένουν ακόμη και για 8-10 ώρες χωρίς νερό την ημέρα, και μάλιστα εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών.

Αναγκάζονται να προμηθεύονται τακτικά εμφιαλωμένα νερά αυξάνοντας το κόστος του νοικοκυριού σε δυσμενές οικονομίες συνθήκες, ενώ μεγάλη είναι η ζημιά που υφίστανται οι επαγγελματίες.

Όπως λένε οι κάτοικοι, τα προβλήματα της υδροδότησης ξεκίνησαν από πέρυσι και συνεχίζονται εντονότερα φέτος, καταγγέλλοντας τον δήμο για κωλυσιεργία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Θέρμης Δαμιανό Ζελιλίδη, ο οποίος μίλησε στη Voria.gr, οι διακοπές νερού οφείλονται στις εργασίες για την κατασκευή των νέων δικτύων καθώς κατά τη διάρκειά τους προκαλούνται κάποιες φορές βλάβες στο υπάρχον δίκτυο και γίνεται διακοπή της υδροδότησης μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Στον δήμο Θέρμης βρίσκονται σε εξέλιξη τρία έργα που αφορούν το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Το ένα αφορά το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, το δεύτερο στο εσωτερικό για την περιοχή την επέκτασης της Θέρμης όπου υπάρχει μεγάλη ανοικοδόμηση και το τρίτο είναι έργο αποχέτευσης στην περιοχή της επέκτασης.

«Υπάρχουν ανοικτά σκάμματα, περνιούνται καινούργιες σωληνώσεις και κάποιες φορές προκαλούνται φθορές στο υπάρχον δίκτυο. Έτσι, χρειάζεται να υπάρξει διακοπή νερού όπως για παράδειγμα έγινε σήμερα (σσ:χθες) το μεσημέρι στην περιοχή της επέκτασης όπου κόπηκε το νερό για δύο ώρες. Προχθές στην ίδια περιοχή έγινε με τον εργολάβο αποχέτευσης, σήμερα έγινε με τον εργολάβο της ύδρευσης. Όταν εκτελούνται έργα, θα έχουμε και τέτοιες καταστάσεις, δεν γίνεται να αφήσουμε τον δήμο να ρημάξει, θέλει λίγο υπομονή από πλευράς των πολιτών ένα δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα. Καταλαβαίνω ότι είναι αγανακτισμένοι οι κάτοικοι, καθώς είναι είναι καλοκαίρι, αλλά πρόκειται για έργα υποδομής», είπε ο κ. Ζελιλίδης.

Επισήμανε επίσης ότι πέρα από τις βλάβες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι διακοπές οφείλονται και στη μάστιγα της «μαφίας του χαλκού» η οποία ρημάζει τους μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ που χρησιμοποιούνται στις γεωτρήσεις για την άντληση νερού. Το τελευταίο χτύπημα έγινε την περασμένη Δευτέρα όταν άγνωστοι «χτύπησαν» εγκατάσταση του ΔΕΔΔΗΕ σε μια γεώτρηση στην περιοχή της επέκτασης με αποτέλεσμα αυτή να τεθεί εκτός λειτουργίας. «Η συγκεκριμένη γεώτρηση ήταν 50 κυβικών, από τη στιγμή που τέθηκε εκτός, είναι λογικό να υπάρχει μείωση στο δίκτυο» αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ.

«Έχουμε επισημάνει πολλές φορές τα προβλήματα αυτά, είχαμε κάνει και μηνύσεις. Πέρυσι είχαμε προβλήματα με τον ΔΕΔΔΗΕ, δεν επαρκούσε το δίκτυο, είχαμε διακοπές ρεύματος, και δεν ξέρουμε τι θα γίνει και φέτος. Έμενε από ρεύμα η γραμμή με αποτέλεσμα να μην δουλεύει το αντλιοστάσιο» σημειώνει.

Ο κ. Ζελιλίδης παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία των δημοσίων έργων λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας που προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στις κατασκευές. «Όλη η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα σε σχέση με αυτό. Ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος έθεσε το θέμα των αναθεωρήσεων στον Πρωθυπουργό στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θέρμη. Υπήρχαν έργα που είχαν προϋπολογιστεί με παλαιότερες τιμές και τα κοστολόγια έχουν αλλάζει. Όλοι οι δήμοι έχουν πρόβλημα με τα έργα που είναι επιδοτούμενα και έχουν χρονοδιαγράμματα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την εκτέλεσή τους» επισημαίνει.