Skip to main content

Β. Ελλάδα: Αιφνιδιασμός και αγανάκτηση για το μπλόκο στους Σέρβους

Αναστάτωση στους ξενοδόχους για την απόφαση της κυβέρνησης- Στον αέρα σημαντικό κομμάτι της κίνησης που κατευθύνεται σε Χαλκιδική, Πιερία, Θεσσαλονίκη

Αγανάκτηση και αιφνιδιασμό αισθάνθηκαν οι ξενοδόχοι της Βόρειας Ελλάδας στην είδηση πως από τα ξημερώματα της Δευτέρας κλείνουν μέχρι τις 15 Ιουλίου τα σύνορα στους Σέρβους τουρίστες.

Διαβάστε: Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορά της στους Σέρβους μέχρι τις 15 Ιουλίου

Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη γειτονική Σερβία ανησύχησε την ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην απόφαση αυτή, ωστόσο όπως λένε εκπρόσωποι του τουρισμού, παρόλο που κατανοούν τις ιδιαιτερότητες που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της πανδημίας, δεν μπορεί κανείς την τελευταία στιγμή να τινάζει στον αέρα ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής κίνησης που κατευθύνεται στη Βόρεια Ελλάδα και δη σε Χαλκιδική, Πιερία αλλά και Θεσσαλονίκη.

«Επιχειρείν με ένα βήμα μπροστά και δυο πίσω δεν μπορεί να υπάρξει» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος υπογραμμίζοντας πως όσοι Σέρβοι βρίσκονται στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, ενώ για αυτούς που επρόκειτο να έρθουν τις επόμενες ημέρες θα εφαρμοστεί ότι ισχύει ανάλογα με την πολιτική κράτησης, που πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δωρεάν ακύρωση μέχρι 48 ώρες πριν το check in. Δυνατότητα για voucher, έχουν μόνον όσοι είχαν πραγματοποιήσει την κράτηση τους μέχρι τις 14 Απριλίου.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Τάσιο το σημαντικότερο πρόβλημα είναι πως φέτος όλα είναι ρευστά μέχρι την τελευταία στιγμή.

«Τουρισμός και κορωνοϊός δεν μπορούν να συμβαδίσουν» αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr o ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς εκφράζοντας την ευχή η αναστολή της διέλευσης των Σέρβων από τα ελληνικά σύνορα να είναι μέχρι τις 15 Ιουλίου. Σημειώνεται πως πολλοί είναι οι Σέρβοι που κάθε χρόνο ρίχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Χαλκιδική και δη το Πευκοχώρι, το Πολύχρονο και την Χανιώτη αναφορικά με το πρώτο πόδι.

Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποιοι που ήδη βρίσκονται στη χώρα μας να θορυβηθούν και να επισπεύσουν τις διακοπές τους προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

«Πέρα από το ζήτημα που ανέκυψε με τους Σέρβους, δυστυχώς δεν υπάρχει ζήτηση ούτε και για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Το όποιο, μικρό ενδιαφέρον είναι για το διάστημα 20 Ιουλίου έως τέλη Αυγούστου. Φέτος μάλλον θα περιοριστούμε σε αυτό το διάστημα» σημειώνει ο κ. Λασπάς.

«Δεν είμαστε τζογαδόροι...»

Την έντονη αγανάκτηση του μετέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είμαστε τζογαδόροι, είμαστε επιχειρηματίες. Δεν γίνεται τελευταία στιγμή και χωρίς καμία ενημέρωση να κλείνουν τα σύνορα με τη Σερβία. Δεν είναι δυνατόν πχ επειδή η Ιταλία, το προηγούμενο διάστημα πίεσε την ελληνική κυβέρνηση να ανοίγουν τα σύνορα με τη συγκεκριμένη χώρα, που είναι επιβαρυμένη επιδημιολογικά, και να τα κλείνουν με τη Σερβία, επειδή δεν έχει την ίδια ισχύ καθώς δεν είναι μέλος της ΕΕ. Οι Σέρβοι επί 30 χρόνια έρχονται στη Βόρεια Ελλάδα για διακοπές και αφήνουν μέρος από το πενιχρό τους εισόδημα. Πρέπει να τους σεβαστούμε».

Όπως επισημάνει ο κ. Μανδρίνος «κανένας ξενοδόχος δεν θα αφήσει πελάτη του ξεκρέμαστο, ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει πως δεν μπορεί να αιφνιδιάζει συνεχώς με αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, ξενοδόχους και τουρίστες. Κανείς τουρίστας δεν θέλει να έρθει για να ταλαιπωρηθεί ή να βρεθεί προ εκπλήξεων» σημειώνει ο κ. Μανδρίνος υπογραμμίζοντας πως πρώτα η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί καταστάσεις και μετά να ζητά από τα ξενοδοχεία να ανοίξουν.