Skip to main content

Αναστέλλει για 6 μήνες την αύξηση φορολογίας στα καύσιμα η Γαλλία

Μετά τις βίαιες διαδηλώσεις από τα «Κίτρινα Γιλέκα» με εκατοντάδες τραυματίες, ο πρωθυπουργός της χώρας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση «αναστέλλει για έξι μήνες» την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και οι τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού «δεν θα αυξηθούν στη διάρκεια του χειμώνα», ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στην προσπάθεια να εξέλθει η χώρα από την κρίση των «κίτρινων γιλέκων».

«Το να ορίζει κάποιος την πορεία και να τη διατηρεί είναι μια αναγκαιότητα για να κυβερνήσει τη Γαλλία, αλλά κανένας φόρος δεν αξίζει να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του Έθνους», υπογράμμισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης σε τηλεοπτικό διάγγελμα προσθέτοντας πως «θα πρέπει να ήμασταν κουφοί» για να «μην ακούσουμε την οργή» των Γάλλων.

Με «έγνοια τον κατευνασμό», η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισαν ως εκ τούτου να αναστείλουν για έξι μήνες τα τρία δημοσιονομικά μέτρα που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019: την αύξηση του φόρου άνθρακα επί της τιμής της βενζίνης, του μαζούτ και του ντίζελ? τη σύγκλιση της φορολόγησης του ντίζελ με εκείνην της βενζίνης και την εξίσωση της φορολογίας του ντίζελ για τους επιχειρηματίες που δεν είναι οδηγοί φορτηγών.

«Θέλουμε σε αυτό το χρονικό διάστημα να προσδιορίσουμε και να εφαρμόσουμε δίκαια και αποτελεσματικά συνοδευτικά μέτρα. Αν δεν τα βρούμε, θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση επίσης, προσέθεσε, «άκουσε την ανησυχία για τις προβλέψεις του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων που τον περιπλέκουν και τον καθιστούν πιο ακριβό». Και σε αυτό το σημείο επίσης, το μέτρο αναστάληκε για περίοδο έξι μηνών, προκειμένου να «βρεθούν οι ορθές προσαρμογές».

Τέλος, ούτε οι τιμές του ηλεκτρικού, ούτε εκείνες του αερίου θα αυξηθούν, όπως προβλεπόταν, «στη διάρκεια της διαβούλευσης και άρα στη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

«Οι αποφάσεις αυτές, που θα είναι άμεσες, πρέπει να επαναφέρουν την ηρεμία και τη γαλήνη στη χώρα» και να «επιτρέψουν να ξεκινήσει ένας αληθινός διάλογος για το σύνολο των ανησυχιών οι οποίες εκφράστηκαν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες», προσέθεσε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Benoit Tessier