Skip to main content

Αναστηλώνεται το σπίτι του Χατζηδάκι στην Ξάνθη

Το έργο «Αναστήλωση ΦρουραρχείουΞάνθης – Οικία Μάνου Χατζηδάκι – Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης Μάνου Χατζηδάκι» προχωρά προς υλοποίηση.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Άρη Γιαννακίδη και μετά από συλλογική προσπάθεια ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας με υπερτοπική αλλά και πανελλήνια διάσταση, προχωρά προς υλοποίηση.

Πρόκειται για το έργο «Αναστήλωση ΦρουραρχείουΞάνθης – Οικία Μάνου Χατζηδάκι – Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης Μάνου Χατζηδάκι», το οποίο εντάσσεται στο ΠΕΠ «Μακεδονίας - Θράκης 2007 – 2013».

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 4.170.363,15 ευρώ, δικαιούχος του είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και η διάρκεια υλοποίησης του 46 μήνες.
Αντικείμενο του έργου είναι η αναστήλωση του κτιρίου, γνωστού ως «Φρουραρχείο Ξάνθης» (οικία Χατζιδάκι) το οποίο βρίσκεται στην παλιά πόλη της Ξάνθης, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κονίτσης και είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το κτίριο βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας 1.317 τ.μ. και είναι ιδιοκτησία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αναπτύσσεται δε σε τέσσερις στάθμες: υπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο και δύο ορόφους. Η συνολική επιφάνειά του είναι 1.594,36 τ.μ.

Στο κτίριο αυτό έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες της χώρας μας, ο Μάνος Χατζιδάκις, και σ’ αυτόν θα είναι αφιερωμένο το αναστηλωμένο κτίριο, που θα περιλαμβάνει χώρους ηχογράφησης, αίθουσα πρόβας, χώρο έκθεσης και συντήρησης μουσικών οργάνων – πωλητήριο, μουσική βιβλιοθήκη – Δισκοθήκη, Καφέ θέατρο, χώρο μνήμης Χατζιδάκι, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κ.ά.

Να σημειωθεί ότι το κτήριο θα είναι προσβάσιμο σε άτομα με κινητικά προβλήματα.