Skip to main content

Αναστολές Ιουλίου: Αύριο οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Από 1η Αυγούστου είναι ανοικτή η πλατφόρμα όπου μπορούν οι εργοδότες να θέσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή εργασίας για τον Αύγουστο 2021.

Αύριο Παρασκευή 6 Αυγούστου θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Ιούλιο, ενώ άνοιξε από την 1η Αυγούστου η πλατφόρμα όπου μπορούν οι εργοδότες να θέσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή εργασίας για τον Αύγουστο 2021.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, χρήση του εν λόγω μέτρου μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις – εργοδότες στους κλάδους που αφορούν την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους, τις υπηρεσίες παιδότοπου, τις υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις, καθώς και τις υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων και κρατήσεων για συνεδριακά κέντρα και εκθεσιακούς χώρους.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις (για τις οποίες δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας) μπορούν να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Μαρτίου 2021.

Διευκρινίζεται ότι δεν ισχύει το όριο των 16 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, ούτε το κριτήριο τζίρου.

Ειδικότερα, μετά και την παράταση που έδωσε το υπουργείο Εργασίας, στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που αφορούν είτε όλο τον Αύγουστο είτε μέρος αυτού, έως τις 6 Αυγούστου.

Από τις 7 Αυγούστου 2021 και μετά, οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν μόνο να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα.

Στις περιπτώσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή 6 Αυγούστου θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Ιούλιο. Οι πληρωμές ξεκίνησαν τη Δευτέρα 2 Αυγούστου, καθώς καταβλήθηκαν 384.434 ευρώ σε δικαιούχους στον τομέα του Πολιτισμού (θέατρα κ.λπ.).

Μάλιστα, ανάλογα με τις εκκαθαρίσεις των σχετικών δαπανών πραγματοποιούνται πληρωμές καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Προθεσμίες

Στις επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον μηχανισμό για τον Αύγουστο, δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων στον μηχανισμό «Συν-Εργασία (Α΄ φάση)» και ορθών επαναλήψεων έως και τις 31 Αυγούστου 2021.

Παράλληλα, και έως τις 20 Αυγούστου, δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων ένταξης στον μηχανισμό για τη Β΄ φάση.

Τέλος, δίνεται εκ νέου δυνατότητα έως 20 Αυγούστου 2021 για την υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων καθώς και ορθών επαναλήψεων από εργαζομένους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων ως οδηγοί, για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.