Τρίτη 11 Μαΐου 2021
x

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην πόλη, έπειτα από καταγγελίες και αναρτήσεις για την έκθεση που φιλοξενεί το Μουσείο. «Λουκέτο» από τη Μητρόπολη.

Ημέρες... εμφυλίου ζει η Βέροια, μετά το ντόρο που έχει ανακύψει με τη λειτουργία του «Βλαχογιάννειου Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα». Αποτέλεσμα της σύγκρουσης -με φρασεολογία μίσους- ήταν να λάβει την απόφαση η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας να αναστείλει άμεσα τη λειτουργία του.

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης είναι η εξής: «Μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε, σχετικά με εκθέματα ιδιωτικής συλλογής που φιλοξενούνται στο 'Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα', καθώς και με αφορμή πρόσφατο κείμενο με υβριστικό-εθνικιστικό περιεχόμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το συγκεκριμένο Μουσείο, αποφασίζει την άμεση αναστολή της λειτουργίας του. Ταυτόχρονα κάνει γνωστό ότι σταθερός στόχος της Ιεράς Μητροπόλεως είναι το Βλαχογιάννειο Μουσείο Βέροιας να λειτουργεί πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας, να εκπληρώνει τον επιστημονικό και παιδαγωγικό του ρόλο και να μην χρησιμοποιείται σε καμιά περίπτωση για πολιτική εκμετάλλευση».

Τι συνέβη; Η συλλογή που φιλοξενείται στο μουσείο καταγγέλθηκε ότι περιλαμβάνει εκθέματα με διχαστικά μηνύματα για την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου, μέσω μάλιστα των οποίων εξυμνούνται βασανιστές της χούντας, ενώ μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται και κείμενα και βιβλία εθνικιστικού περιεχομένου, που παραβιάζουν το νόμο για την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου. Τις καταγγελίες έκαναν εκπαιδευτικοί, αλλά και ο «Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967-1974» (https://www.facebook.com/tmitafidis/posts/10214522085040366), προς τους συναρμόδιους φορείς και ειδικά το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Παιδείας.

Τις καταγγελίες ακολούθησαν όμως διαδικτυακές επιθέσεις με αναρτήσεις και στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, εναντίον όσων ζητούν το κλείσιμο του μουσείου και τη διακοπή σχολικών επισκέψεων σ' αυτό.

Πυροδοτήθηκε έτσι ένα συγκρουσιακό, σχεδόν εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην περιοχή, με αποτέλεσμα η Μητρόπολη να αναγκαστεί να κλείσει άμεσα το μουσείο και να εκδώσει την προαναφερθείσα ανακοίνωση.

Το «Βλαχογιάννειο» εγκαινιάστηκε το 2012, με σκοπό να αναδείξει την «εθνική δράση των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα DiscoverVeria, «βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως στο πάρκο των Αγ. Αναργύρων, την 'παραλία' της Βέροιας και στεγάζεται σε διατηρητέο κτήριο, δωρεά της οικογένειας Βλαχογιάννη προς την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Αρχικά λειτούργησε ως Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας και Τέχνης, φιλοξενώντας εκθέματα από την πλούσια ιστορική συλλογή της Ιεράς Μητρόπολης όπως Βυζαντινές εικόνες, κειμήλια και άμφια. Σήμερα, λειτουργεί ως Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και στεγάζει την εξαιρετική συλλογή στρατιωτικών στολών και εξοπλισμών του κ. Κανέλλου Ντόντου. Η συλλογή του μουσείου εκτίθεται σε δυο ορόφους. Στον πρώτο όροφο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει και να εξοικειωθεί με τη δράση των εθνικών αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό ζυγό μέσω κειμένων, φωτογραφιών αλλά και προσωπικών αντικειμένων των ίδιων των αγωνιστών όπως ξίφη, μετάλλια και διπλώματα. Ο δεύτερος όροφος είναι αφιερωμένος στην καθημερινότητα της στρατιωτικής ζωής όπου εκτίθενται εντυπωσιακά εκθέματα όπως σπάνιες στρατιωτικές ενδυμασίες, έγγραφα και εξοπλισμοί».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ