Skip to main content

Αναστολή πλειστηριασμών για ποσά έως 200.000 €

Στην αναστολή των πλειστηριασμών για οφειλές προς τις τράπεζες έως 200.000 ευρώ συμφώνησαν την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Στην αναστολή των πλειστηριασμών για οφειλές προς τις τράπεζες έως 200.000 ευρώ, μέχρι το τέλος του 2009, συμφώνησαν την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες, από την πλευρά των τραπεζών, εκπρόσωποι της Εθνικής, της Alpha, της Eurobank και της Πειραιώς.

Η αναστολή των πλειστηριασμών αφορά μόνο στα χρέη προς τις τράπεζες και όχι προς ιδιώτες.

Για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η ρύθμιση αναμένεται να επεκταθεί για τις πρόσφατες οφειλές, αλλά όχι για τα παλαιότερα βεβαιωμένα χρέη.

Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι η κυβέρνηση σύντομα θα καταθέσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Η ρύθμιση θα κατατεθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών δεν υπήρξαν αποφάσεις. Ωστόσο, συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση όπου θα παρουσιαστούν προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του οξύτατου προβλήματος που ταλαιπωρεί την αγορά.

Οι ακάλυπτες επιταγές έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ (1 στις 10 επιταγές μένει ακάλυπτη) και οι εκπρόσωποι της αγοράς ζητούν την παράταση της αναγγελίας στον «Τειρεσία» των επιταγών που σφραγίζονται, την αύξηση του ποσού πάνω από το οποίο σφραγίζεται η επιταγή (σήμερα είναι μόλις 500 ευρώ) και την αντικατάσταση των ακάλυπτων επιταγών από τις συναλλαγματικές.

Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες προτείνουν την επιστροφή των επιταγών που δεν καλύπτονται στους εκδότες τους και τη χρηματοδότησή τους μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ).