Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021
x

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Αφορμή αποτέλεσε η προσπάθεια της Τουρκίας να παραβιάζει μονομερώς την ένωση με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών και άλλων μέτρων.

Σκληρό είναι το διπλωματικό μπρα ντε φερ  εν μέσω της ελληνοτουρκικής κρίσης, με την ελληνική πλευρά να κλιμακώνει την ένταση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi  υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Κατά πληροφορίες το συγκειρμένο αίτημα είναι δύσκολο να δρομολογηθεί, ωστόσο έχει σημειολογικό χαρακτήρα αφού η Ελλάδα ζητά ευθέως κυρώσεις που σε περίπτωση εφαρμογής τους καταφέρουν σημαντικό οικονομικό πλήγμα στην Τουρκία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ