Skip to main content

Αναστολή της άδειας καύσης RDF στο ΤΙΤΑΝ ζητούν παρατάξεις της ΠΚΜ

Παρατάξεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο δημαρχείο Παύλου Μελά για την καύση απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, στην Ευκαρπία

Εκπρόσωποι των παρατάξεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Πράξεις για την Μακεδονία» και «Οικολογία - Πράσινη Λύση» με επικεφαλής τους Χρήστο Παπαστεργίου και Φίλιππο Γκανούλη και τους Γιώργο Τρελλόπουλο, Χρόνη Μακρίδη, Ελισάβετ (Λίζα) Αβραμίδου, Ξενοφώντα Ζήση επισκέφθηκαν την Τετάρτη τον δήμο Παύλου Μελά και συζήτησαν με τον Δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη για το ζήτημα της καύσης απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, στην Ευκαρπία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Παύλου Μελά και οι εκπρόσωποι των δύο παρατάξεων ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Αθανάσιο Λαζαρίδη για τις εξελίξεις στο θέμα της καύσης του Τιτάνα στην Ευκαρπία, καθώς και για άλλα σημαντικά ζητήματα του Δήμου Παύλου Μελά και της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά, οι δύο παρατάξεις εξέδωσαν την παρακάτω κοινή ανακοίνωση:

«Η Δυτική Θεσσαλονίκη, είναι από τις πιο υποβαθμισμένες αστικές ζώνες της χώρας, ειδικά σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής. Οι διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας είναι μεγάλες. Ήρθε, όμως, η ώρα να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα. Πλέον η αειφορία, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ανθεκτικότητα, η οικολογία, η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και το υψηλής ποιότητας περιβάλλον είναι μεγάλα στοιχήματα της εποχής και πεδία άσκησης προοδευτικών, σύγχρονων πολιτικών.

Στόχος των δύο παρατάξεων είναι το άνοιγμα του διαλόγου σχετικά με το στρατηγικό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, σταδιακής μετεγκατάστασης οχληρών και ρυπογόνων βιομηχανικών μονάδων της Δυτικής Θεσσαλονίκης με κίνητρα της πολιτείας, όπως για παράδειγμα το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ. Η πολιτεία οφείλει να συνδράμει μακροπρόθεσμα στη λύση αυτή προς όφελος της Δημόσιας Yγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Έως τότε και σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, την Τοπική Κοινωνία και την Επιστημονική Κοινότητα, η μονάδα αυτή οφείλει να επιλέξει, να εφαρμόσει και να ελέγχει/ελέγχεται σε μόνιμη βάση, τις πλέον ασφαλείς διαδικασίες παραγωγής, ανεξαρτήτως ενεργειακού κόστους, παράλληλα με την εγκατάσταση ενός αξιόπιστου ανεξάρτητου συστήματος ελέγχου εκπομπών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τη γραφειοκρατία, να προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, αλλά και να αποδεχθεί συστήματα συνεχούς τεχνικού ελέγχου από την Περιφέρεια και τους Δήμους, με την ενεργό συμμετοχή των συλλογικών φορέων της περιοχής.

Μόνον έτσι, σε συνδυασμό και με την διαφύλαξη των ελεύθερων χώρων, την επέκταση του αστικού πρασίνου, τη βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων με την διαλογή στην πηγή και τις αναγκαίες υποδομές κοινής ωφέλειας, η Δυτική Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει προοπτική και οι πολίτες της, ελπίδα. Η ανάπτυξη είναι πάντοτε στρεβλή και επικίνδυνη, όταν μπαίνει πάνω από την υγεία των κατοίκων, των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος».

Στο τέλος της ανακοίνωσής τους, ευχαριστούν τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για την αναλυτική ενημέρωση και τονίζουν ότι «θα συνεχίσουν εντός και εκτός του Περιφερειακού Συμβουλίου, τις προσπάθειες για να γίνει η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Θεσσαλονίκη περιοχή αξιοβίωτη για τους πολίτες της».

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης, όπως επισημαίνεται, ευχαρίστησε τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όλους τους εκπροσώπους των παρατάξεων «Πράξεις για την Μακεδονία» και «Οικολογία - Πράσινη Λύση» που παρευρέθησαν στη συνάντηση, επαναλαμβάνοντας «το ξεκάθαρο αίτημα του συνόλου της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, για
- ΑΝΑΣΤΟΛΗ οποιασδήποτε ενέργειας του ΥΠΕΝ που δρομολογεί την καύση απορριμμάτων στη τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» και
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με συμμετέχοντες επιστημονικούς φορείς, αιρετούς, συλλογικότητες και τους πολίτες».