Skip to main content

Αναστολή των εκλογών ζήτησε η Σύγκλητος του ΑΠΘ

Την αναστολή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης ζήτησε η Σύγκλητος του ΑΠΘ, καλώντας όλους τους φορείς σε ουσιαστικό διάλογο.

Την αναστολή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης ζήτησε η Σύγκλητος του ΑΠΘ, ύστερα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα όταν φοιτητές και διοικητικοί παρεμπόδισαν καθηγητές να εισέλθουν στο κτήριο της Νομικής για να ξεκινήσει η διαδικασία ψηφοφορίας.

Παράλληλα, η Σύγκλητος καλεί σε ουσιαστικό διάλογο τόσο τους φορείς νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, όσο τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, προκειμένου να προστατευτούν οι ακαδημαϊκές αξίες και ελευθερίες, αποδοκιμάζοντας παράλληλα τα γεγονότα που οδήγησαν στην ματαίωση των εκλογών.

«Η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχοντας λάβει γνώση των γεγονότων που οδήγησαν στη ματαίωση των εκλογών για Συμβούλιο Διοίκησης, εκφράζει, αν και αυτονόητα, την αποδοκιμασία της για οποιαδήποτε πράξη παρεμπόδισης έκφρασης της ελεύθερης γνώμης στον ακαδημαϊκό χώρο», τονίζει σε ανακοίνωσή της.

Επιπλέον, η Σύγκλητος επισημαίνει ότι μια αστυνομική παρέμβαση στις περιπτώσεις αυτές, θεμιτή κατά τον ισχύοντα νόμο, θα αποτελούσε πάντως επικίνδυνο εγχείρημα, αφού μπορεί να επιφέρει δυσανάλογα βαρύτερες συνέπειες και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο τραυματισμό της ακαδημαϊκής ειρήνης.

«Πιστεύει ότι όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να συμβάλουν στη δημιουργία συνθηκών, ώστε μια μεταρρύθμιση στο πανεπιστήμιο να μην έχει ως ορόσημο διχασμό και συγκρούσεις», προσθέτει.

«Η πόλωση και ο διχασμός δε μπορούν να αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας μεταρρύθμισης για την ανώτατη εκπαίδευση. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι μια επανεκκίνηση του διαλόγου για τις αλλαγές που πραγματικά χρειάζεται η ανώτατη εκπαίδευση», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

«Τα πανεπιστήμια πρέπει να επανέλθουν σε ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία, ώστε να επιτελέσουν το ύψιστο έργο της παραγωγής και της μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης, που είναι προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή κρίση», πρόσθεσε.