Skip to main content

Αναταράξεις για το ασφαλιστικό

Ζωντανή μετάδοση του διαλόγου για το ασφαλιστικό ζητάει το ΚΚΕ-«Φαίνεται ποιοι είναι υπέρ της προόδου και ποιοι υπέρ της στασιμότητας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το χθεσινό μπλόκο του ΠΑΜΕ
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το διάλογο για το ασφαλιστικό, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μετά το χθεσινό «μπλόκο»
του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας, συμπληρώνοντας πως «όλη αυτή η κινδυνολογία που διακινείται δεν έχει κανένα αντίκρισμα αλήθειας». 

«Θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα. Είμαστε αντίθετοι στη στασιμότητα που υπάρχει και είναι ακριβώς αντίθετη με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τη βιωσιμότητα του τρόπου απονομής συντάξεων», επεσήμανε ο κ.Πεταλωτής. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα μεταφέρει τα βάρη του ασφαλιστικού συστήματος στις πλάτες των απλών ασφαλισμένων «Υπάρχει και η κρίση του ελληνικού λαού, στην οποία είμαστε όλοι υπόλογοι», επεσήμανε ο κ. Πεταλωτής.

Ερωτηθείς εάν μετά τις χτεσινές δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και το περιστατικό με το ΠΑΜΕ ο Περισσός ανοίγει μέτωπο με την κυβέρνηση, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «το κάθε κόμμα έχει τη δική του τακτική και πολιτική. Σημείωσε δε ότι ο ελληνικός λαός κρίνει και «φαίνεται ποιοι είναι υπέρ της προόδου και ποιοι υπέρ της στασιμότητας». «Αν θεωρείται ένα παιχνίδι “σικέ”, που γίνεται ως διάλογος με όλους τους αντιπροσωπευτικούς φορείς που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είναι θέμα του καθενός πώς εκφράζεται και αναλαμβάνει και την ευθύνη αυτών που λέει», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα περί «σικέ παιχνιδιού».

«Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του για το τι λέει και τι πράττει. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου, όσοι είναι υπέρ της απαγόρευσής του πράττουν και αναλόγως», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση. Ερωτηθείς αν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Αλευρά ότι θα πρέπει να μπει στην ατζέντα του διαλόγου το ζήτημα των ορίων ηλικίας του συνταξιοδοτικού αποτελούν προσωπική άποψη του βουλευτή ή πρόκειται για «κρυφή ατζέντα» της κυβέρνησης, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα, ανοίγουμε όλα τα θέματα, τα δημοσιοποιούμε, τις αποφάσεις τις παίρνει ο αρμόδιος υπουργός».

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι διάλογοι που προηγήθηκαν για το ασφαλιστικό, από προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είχαν διαφορετική κατάληξη από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «το να ενοχοποιούμε το διάλογο για τα αποτελέσματα μιας πολιτικής κάθε άλλο παρά βοηθάει στη δημοκρατία». Πρόσθεσε δε ότι ο διάλογος είναι απαραίτητο στάδιο, ώστε να υπάρχουν οι υπεύθυνες αποφάσεις της κυβέρνησης.


Αιτήματα ΚΚΕ

Από την πλευρά του το ΚΚΕ ζητά ζωντανή μετάδοση των συναντήσεων των κοινωνικών φορέων με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό, τονίζοντας πως «θα είναι μία ευκαιρία να δει ζωντανά ο λαός την απάτη».

«Μιας και η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ η ΓΣΕΕ η ΑΔΕΔΥ ισχυρίζονται ότι τους ενδιαφέρει η προκοπή της κοινωνικής ασφάλισης και το καλό των εργαζομένων, καθώς και η διαφάνεια ας ζητήσουν τη ζωντανή μετάδοση από την κρατική τηλεόραση όλων των μεταξύ τους συναντήσεων και συζητήσεων», παρατήρησε ο Μάκης Μαΐλης.

Εξάλλου, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ διοργανώνουν συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ ταυτόχρονα καλούν τα συνδικάτα να οργανώσουν απεργία στις 17 Δεκέμβρη με αφορμή το ασφαλιστικό, τις εργασιακές σχέσεις αλλά και την εισοδηματική πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ