Skip to main content

Αναταράξεις στην Πρωτοβουλία για το κείμενο στήριξης προς τον Μπουτάρη

Αντιδράσεις σε υψηλότερους ή χαμηλότερους τόνους για το κείμενο στήριξης προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Ποιοι και γιατί διαφώνησαν

Νέα αναταραχή προκαλεί στην Πρωτοβουλία το κείμενο στήριξης που δημοσιεύτηκε το απόγευμα προς το πρόσωπο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για τις επιθέσεις που δέχθηκε μετά τις δηλώσεις του για το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν μετά από πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Νίκου Φωτίου, ο οποίος θεώρησε ότι ένα κείμενο με τη σύμφωνη γνώμη και των 28 δημοτικών συμβούλων της παράταξης που διοικεί τον δήμο Θεσσαλονίκης θα έστελνε αφενός ηχηρό μήνυμα στήριξης προς τον δήμαρχο και αφετέρου θα αποτελούσε σημάδι ενότητας της Πρωτοβουλίας.

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη στις 3 το μεσημέρι από τα γραφεία της Πρωτοβουλίας προς του δημοτικούς συμβούλους ζητείτο «η στήριξη της Δημοτικής Ομάδας στο πρόσωπο του δημάρχου απέναντι σ' αυτές τις προσωπικές και προσβλητικές επιθέσεις». Μάλιστα, στο μέιλ αναφερόταν ότι επείγει η έγκριση του κειμένου (αυτού που τελικά που δημοσιεύτηκε αργότερα), με... dealine στις 7 το απόγευμα. Όπως ανέφεραν τουλάχιστον δύο δημοτικοί σύμβουλοι με τους οποίους επικοινώνησε η Voria.gr, αυτό που δεν προκάλεσε θετική εντύπωση είναι ότι ζητήθηκε η συμφωνία σε ένα έτοιμο κείμενο, αντί να υπάρξει μία κίνηση για τη συνδιαμόρφωση από τα μέλη της Πρωτοβουλίας τόσο του τρόπου αντίδρασης στις επιθέσεις που δέχθηκε ο δήμαρχος όσο και μίας καθαρής θέσης για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Από το μεσημέρι και μετά άρχισαν να εκδηλώνονται αντιδράσεις από μερίδα μελών της Πρωτοβουλίας, με κυριότερη και πιο έντονη αυτή του συνιδρυτή της παράταξης Παναγιώτη Αβραμόπουλου. Όταν διαπιστώθηκε ότι δεν είναι δυνατή η ομοφωνία, αποφασίστηκε να δημοσιευτεί η ανακοίνωση στη βάση του ότι υπήρχε η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων (τουλάχιστον 20 από τους 28).

Ο κ. Αβραμόπουλος με επιστολή του προς τον δήμαρχο, χαρακτήρισε προσβλητική τη διαδικασία, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος «δεν πρόκειται να υπογράψει… δήλωση κοινωνικών φρονημάτων» και... ομολογία πίστεως» (δείτε αναλυτικά εδώ). Η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται σε μία περίοδο που οι δύο άλλοτε στενοί συνεργάτες είχαν δείξει να ξεπερνούν τις μεγάλες εντάσεις του πρόσφατου παρελθόντος αποκαθιστώντας σταδιακά τη σχέση τους. Δεν αποκλείεται η γενικότερη διαφωνία που έχει εκφράσει ο κ. Αβραμόπουλος με τους χειρισμούς και τις τοποθετήσεις Μπουτάρη στο Σκοπιανό, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις για το αεροδρόμιο αλλά και τη σημερινή επιστολή, να αποτελέσει τον λόγο για να ραγίσει οριστικά το γυαλί ανάμεσα στους δύο άνδρες.

Σαφή διαφωνία τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί του περιεχομένου της επιστολής εξέφρασε και ο επίσης συνιδρυτής της Πρωτοβουλίας Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος επίσης δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να υπογράψει πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων», ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι, όπως και ο κ. Αβραμόπουλος, καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσωπική και προσβλητική επίθεση κατά του δημάρχου.

«Οι ανιστόρητες και προκλητικές δηλώσεις του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και η εν γένει στάση του για το Μακεδονικό ζήτημα, δεν είναι απλά απαράδεκτη, είναι λάθος», τονίζει ο κ. Κουράκης σε ανάρτησή του στο fb, όπου εξηγεί αναλυτικά τους λόγους της διαφωνίας του (δείτε εδώ).

Ενστάσεις διατύπωσε και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Παπαστεργίου, ο οποίος διαμήνυσε ότι μία τέτοια αντίδραση είναι ηττοπαθής, παρότι ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί «πάντα να καταδικάζονται ρατσιστικού και προσβλητικού τύπου επιθέσεις σε κάθε πολίτη, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τον Γ. Μπουτάρη, εμβληματικό προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κάθε μορφής μειονοτήτων».

Ζήτησε μάλιστα -χωρίς να εισακουστεί- να αλλάξει συγκεκριμένη διατύπωση της ανακοίνωσης και ειδικότερα να αντικατασταθεί το «συμπλέουν» με το «μετέχουν» στην ακόλουθη φράση: «Όσα πολιτικά πρόσωπα συμπλέουν με τις χυδαίες επιθέσεις κατά του Δημάρχου, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους και ας ξανασκεφτούν ότι οι υβριστές στρέφονται κατά του συνόλου του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, άρα και κατά των ιδίων, στρώνοντας το χαλί στην εδραίωση ακραίων αντιδημοκρατικών δυνάμεων, επικίνδυνων για το παρόν και το μέλλον της χώρας». Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, δεν θα πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι όποιος ασκεί πολιτική κριτική, ακόμα και σε υψηλούς τόνους, στρέφεται κατά του πολιτικού συστήματος και στρώνει το χαλί σε ακραίες δυνάμεις.

Τη διαφωνία του όχι με την έκδοση της ανακοίνωσης αλλά με τη διατύπωση σε ορισμένα, λίγα σημεία της, εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος Αναστάσιος Τελίδης, καθώς, όπως εξήγησε στη Voria.gr, αυτά δεν ταίριαζαν με το ύφος και τον χαρακτήρα της παράταξης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα 3-4 δημοτικοί σύμβουλοι δεν ενέκριναν την επιστολή είτε γιατί είχαν ενστάσεις επί των διατυπώσεων, είτε γιατί διαφώνησαν με τη διαδικασία, είτε για δεν είχε καταστεί δυνατή η επικοινωνία μαζί τους. Μένει να φανεί αν η ένταση που σημειώθηκε μετά τις επίμαχες δηλώσεις Μπουτάρη θα εκτονωθούν γρήγορα ή θα προκληθεί νέος κύκλος εσωστρέφειας στη δημοτική παράταξη που διοικεί τον κεντρικό δήμο της πόλης.