Skip to main content

ΕΕΘ: Αναταράξεις για τις οικονομικές καταστάσεις - Ποιοι αποσύρουν την ψήφο τους

Μέλη του ΔΣ μιλούν για μη καταγραφή στις οικονομικές καταστάσεις του ΕΕΘ των ανείσπρακτων συνδρομών των μελών του και ανείσπρακτων οφειλών ΓΕΜΗ.

Αναταραχή προκαλεί στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης επιστολή μελών του δ.σ. προς τον πρόεδρο του ΕΕΘ Μιχάλη Ζορπίδη στην οποία καταγγέλλουν μη καταγραφή στις οικονομικές καταστάσεις του ΕΕΘ των ανείσπρακτων συνδρομών των μελών του, αλλά και μη καταγραφή των ανείσπρακτων τελών του ΓΕΜΗ ζητώντας να αποσυρθεί η θετική ψήφο τους.

Στην επιστολή, που υπογράφεται από τους Ελευθέριο Ωραιόπουλο, Χριστόδουλο Παπαβασιλείου, Κυριάκο Μερελή και Χαράλαμπο Γαβανά, επισημαίνεται πως στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου είχε συζητηθεί το θέμα των μη εγγεγραμμένων απαιτήσεων στις οικονομικές καταστάσεις του Ε.Ε.Θ.


«Στη συνεδρίαση αυτή τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την υποχρέωση που έχουμε ως Ν.Π.Δ.Δ. στην καταγραφή των ανείσπρακτων συνδρομών των μελών μας έως το έτος 2014 όπου και ήταν υποχρεωτική η πληρωμή της συνδρομής. Ενώ οι ερωτήσεις που τέθηκαν τόσο στην συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 30/11/2020 όσο και στη συνεδρίαση της 26/04/2021 αλλά και σε επιστολές που στείλαμε προς την υπηρεσία του Ε.Ε.Θ. ήταν βασισμένες σε συγκεκριμένη νομοθεσία, οι απαντήσεις που λάβαμε είναι αόριστες χωρίς να γίνεται μνεία σε νομοθεσία ή αρθρογραφία αλλά αντιθέτως στηρίχτηκε σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιων επιμελητηρίων της χώρας που λειτουργούν με την ίδια διαδικασία. Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις επιμελητηρίων που καταγράφουν τις απαιτήσεις τους.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 30/11/2020 ημέρα ψήφισης των οικονομικών καταστάσεων δεσμευτήκατε Πρόεδρε για την ορθή αποτύπωση κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του δ.σ. και τονίζουν:

«Επειδή θεωρούμε πως οι υποχρεωτικές συνδρομές των μελών του Ε.Ε.Θ μέχρι και το έτος 2014 σύμφωνα με το π.δ. 205/1998 πρέπει να λογιστικοποιούνται βάση της υποχρέωσης και όχι σύμφωνα με την είσπραξή τους.

Επειδή σύμφωνα με το ως άνω π.δ. πιστεύουμε πως πρέπει να γίνεται ο ίδιος χειρισμός με τα ανείσπρακτα τέλη διατήρησης μερίδας  στο Γ.Ε.ΜΗ. καθώς από την 1η  Απριλίου καθίστανται υποχρεωτικά.

Επειδή σίγουρα υπάρχουν απαιτήσεις συνδρομών αλλά και τελών Γ.Ε.ΜΗ.  οι οποίες δεν έχουν καταγραφεί στις οικονομικές καταστάσεις.

Επειδή στις απαιτήσεις στον ισολογισμό εμφανίζονται μόνο οι απαιτήσεις από μισθώματα που μας οφείλουν οι μισθωτές.

Με την παρούσα και για όλους τους παραπάνω λόγους, οι παρακάτω υπογράφοντες όλοι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ζητούμε την άρση της θετικής μας ψήφου στην ψήφιση των οικονομικών καταστάσεων, τις οποίες σας δηλώνουμε πως τις καταψηφίζουμε σύμφωνα με τα παραπάνω γραφόμενα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επιστολή έτερου μέλους του δ.σ. του ΕΕΘ Γιώργου Ηλιάδη, που απευθυνόμενος στα μέλη και τη διευθύντρια του ΕΕΘ, τονίζει ότι ανέφερε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. ότι «στον ισολογισμό ενός οικονομικού φορέα πρέπει να αποτυπώνεται πλήρως η περιουσιακή - οικονομική συγκρότηση αυτού».

«Για τον λόγο αυτό και οι υποχρεωτικές συνδρομές των μελών του Ε.Ε.Θ μέχρι και το έτος 2014  πρέπει να λογιστικοποιούνται και να αποτυπώνονται στον ισολογισμό», αναφέρει ο κ. Ηλιάδης σημειώνοντας ότι «αυτό φαίνεται να μην εμφανίζεται στον τελευταίο ισολογισμό και δεν μας έχει κοινοποιηθεί ακόμη ενημέρωση επί του θέματος από το αρμόδιο Υπουργείο παρά το ότι αυτό συζητείται σε διοικητικά συμβούλια ΕΕΘ από 30/11/2020 και εντεύθεν».

«Ταυτίζομαι απόλυτα με το συνημμένο κείμενο που συνέταξαν και απέστειλαν τα μέλη της επιτροπής οικονομικών και τους συγχαίρω και ευχαριστώ για την ανάδειξη ενός θέματος που τόσο εγώ προσωπικά όσο και η συντριπτική πλειοψηφία του σώματος Δ.Σ. αγνοούσε και είμασταν ανενημέρωτοι. Με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. του ΕΕΘ θα ήθελα να γνωστοποιήσω για μια ακόμη φορά την άρση της θετικής μου ψήφου στην ψήφιση των οικονομικών καταστάσεων, τις οποίες δηλώνω πως τις καταψηφίζω», καταλήγει ο κ. Ηλιάδης.

Με τη σειρά του και ο Σταύρος Μπασιάς μέλος του δ.σ. απέσυρε τη δική του θετική ψήφο, κατραψηφίζοντας την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 2019.

Ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης τέλος επισημαίνει πως «με την παρούσα οι παρακάτω υπογράφοντες όλοι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Οικονομικών, Φορολογικών θεμάτων, Προμηθειών, Αναθέσεων και Εκθέσεων, του Ε.Ε.Θ. ζητούμε την απόσυρση των θετικών μας ψήφων από την ψήφιση των Οικονομικών Καταστάσεων των 3 τελευταίων ετών (2017, 2018 και 2019) σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι λογιστικοί κανόνες και το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπονται.)

 Αυτή η τελευταία παράγραφος της επιστολής της οικονομικής επιτροπής  μας ανησυχεί, παρακαλώ να μας ενημερώσετε αν νομικά είμαστε κατοχυρωμένοι η πρέπει να ακολουθήσουμε και εμείς το παράδειγμα των μελών της επιτροπής;».