Skip to main content

Αναθέρμανση επενδύσεων στον ισπανικό τουρισμό

Η ζωή στη Μαδρίτη μοιάζει σιγά-σιγά με την εποχή προ πανδημία και η οικονομία ανακάμπτει. Τουρισμός, γαστρονομία επιστρέφουν σε παλιούς ρυθμούς.

Η Μαλγκόσια Μίντα λατρεύει το φαγητό. Έχει 46.000 followers στο Instagram. Σε μια από τις τελευταίες αναρτήσεις της παρουσιάζει την ψαροταβέρνα El Señor Martín στην καρδιά της Μαδρίτης. H μεγάλη εκδήλωση Madrid Fusion είναι το πρώτο μεγάλο ανοιχτό event για τον κλάδο της γαστρονομίας στην Ευρώπη μετά την έλευση της πανδημίας. Η Μαλγκόσια δεν μπορούσε να λείπει, εκεί συνάντησε συναδέλφους της από όλο τον κόσμο. Στο ίδιο event παρών ήταν και ο Φεράν Αντριά, επικεφαλής της βιομηχανίας Hiperbaric, η οποία κατασκευάζει εδώ και δύο δεκαετίες πρωτοποριακά μηχανήματα για τον κλάδο των τροφίμων. Τα μηχανήματα της ισπανικής βιομηχανίας θεωρούνται κορυφαία στον κόσμο. Η Μadrid Fusion αποτελεί μια καλή ευκαιρία για νέες επαφές.

Η Ισπανία υποδέχεται ξανά τουρίστες

Η φετινή τουριστική σεζόν για την Ισπανία ξεκίνησε επίσης νωρίς και συγκεκριμένα τον Απρίλιο στη Μαγιόρκα.Παρά το κακό 2020, φέτος επικρατεί αισιοδοξία. Ο ΟΟΣΑ μάλιστα προβλέπει ότι η Ισπανία θα έχει τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη τα επόμενα δύο χρόνια. Η περσινή χρονιά ήταν για την Ισπανία ζοφερή, δεδομένου ότι κατέγραψε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από κορωνοϊό στην Ευρώπη.

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να φορούν μάσκες και να τηρούν αποστάσεις, ωστόσο η ζωή συνεχίζεται κανονικά, το ίδιο και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες. Επειδή το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αγγίζει το 119% του ΑΕΠ και η ανεργία μπορεί να αγγίξει σύντομα το 20%, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αυξήσει ταχύτητες. Η επικεφαλής της περιφέρειας Μαδρίτης από το συντηρητικό κόμμα, Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούζο, εδώ και μήνες προετοίμαζε τη χαλάρωση των μέτρων στην ισπανική πρωτεύουσα με στόχο την οικονομική στήριξη διαφόρων κλάδων.

«Από την αρχή του έτους έχω εντυπωσιαστεί από τον υψηλό αριθμό εκδηλώσεων και τον επαγγελματισμό αναφορικά με την οργάνωσή τους» αναφέρει η Αντόνια Μπλάου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Γκαίτε της Μαδρίτης. Παρόλο που ο δείκτης θετικότητας επτά ημερών κυμαίνεται ακόμη στα 60 -πολύ υψηλότερα από ό,τι στη Γερμανία- η ισπανική κυβέρνηση ανησυχεί ελάχιστα για τις μεταλλάξεις του ιού, που θα μπορούσαν να μεταδοθούν εξαιτίας του ανοίγματος του τουρισμού. Το αεροδρόμιο της Μαδρίτης και το μεγάλο εκθεσιακό κέντρο της λειτουργούν εδώ και μήνες κανονικά. Και στη Βαρκελώνη, όπου η χαλάρωση των μέτρων προχώρησε πιο αργά, αναμένεται να διεξαχθεί η παγκόσμια έκθεση Mobile World Congres. Την ίδια ώρα και η νυχτερινή ζωή στη Μαδρίτη αλλά και τη Βαρκελώνη έχει επιστρέψει σε παλιούς ρυθμούς.

Εμβολιαστικό κέντρο στο Αλικάντε

Η Ισπανία έκανε λάθη στην αρχή της πανδημίας, όμως τώρα σχεδόν ο μισός πληθυσμός της έχει ήδη εμβολιαστεί. Όλα λειτουργούν ψηφιακά, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλοί αρνητές της πανδημίας. Παρά τον ενθουσιασμό που προκαλούν τα θετικά νέα, ο ισπανός υφυπουργός Τουρισμού, Φερνάντο Βαλντές, αναμένει εντούτοις μόνο 15,5 εκατομμύρια τουρίστες μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου -40% λιγότερους δηλαδή σε σχέση με τα στοιχεία του 2019, αλλά διπλάσιους σε σχέση με το 2020.

Ο τομέας της ισπανικής γαστρονομίας φαίνεται πάντως ότι παρά την πανδημία διανύει μια καλή περίοδο. «Καταφέραμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό εν μέσω μιας πολύ περίπλοκης περιόδου. Ο τομέας της γαστρονομίας, ο οποίος είχε ιδιαίτερα χτυπηθεί, συζητιέται ξανά περισσότερο από ποτέ» δηλώνει ο Μπένζαμιν Λάμα, διοργανωτής του Madrid Fusion και ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς στον τομέα των τροφίμων.

Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για την Ισπανία μοιάζει να έχει αναθερμανθεί, στοχεύοντας κυρίως στον τομέα του τουρισμού και της γαστρονομίας. Μάλιστα η βιομηχανική ένωση ASCRI αναφέρει αύξηση των επενδύσεων στην ισπανική οικονομία κατά 84% σε σχέση με πέρυσι, αγγίζοντας τα 1,12 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στέφανι Κλαούντια Μύλερ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle