Skip to main content

Ανατίμηση του ευρώ το Σεπτέμβριο

Ανατιμήθηκε το ευρώ ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών.
Ανατίμηση σημείωσε το ευρώ, ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων, το Σεπτέμβριο, όπως αναδεικνύεται από τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Συγκεκριμένα, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του Ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων σημείωσε πτώση 1,25%, ως συνέπεια της υποχώρησης τόσο των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνη Ευρώ) όσο και των λοιπών νομισμάτων κατά -1,45% και -1,09% αντίστοιχα.

Με συντελεστές στάθμισης τη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές μόνο των χωρών της ζώνης του ευρώ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων υποχώρησε κατά 1,24%, ενώ μειώθηκαν κατά -1,51% ο δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων και κατά -0,94% ο δείκτης των λοιπών νομισμάτων.

Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009, οι σωρευτικές μεταβολές των ξένων νομισμάτων, με βάση  τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), σημείωσαν μεταβολή -2,11% για το σύνολο των νομισμάτων,  0,65% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης Ευρώ) νομίσματα και  -4,35% για τα λοιπά νομίσματα.

Κατά το εννεάμηνο του 2009 έναντι του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2008, οι μέσες ετήσιες μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών, μεταβλήθηκαν κατά 0,42% για το σύνολο των νομισμάτων, κατά -11,88% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης Ευρώ) νομίσματα και κατά 10,39% για τα λοιπά νομίσματα.

Καταλήγοντας, οι μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών κατά το τρέχον δωδεκάμηνο, Σεπτέμβριος 2008-Σεπτέμβριο 2009, ήταν -3,88%, -9,71% και 0,85%, για το σύνολο των νομισμάτων, τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης Ευρώ) νομίσματα και τα λοιπά νομίσματα αντίστοιχα.