Skip to main content

Ανατολίτης: Στην Περιφέρεια βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ

Άρθρο στη Voria.gr του επιχειρηματία, υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας με τον Συνδυασμό «Αλληλεγγύη, δυναμώνουμε τη Μακεδονία»

του Βασίλη Ανατολίτη*

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν φοβάται την ανανέωση. Αντίθετα την επιζητά και απόδειξη είναι η «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα, η οποία την πενταετία 2014-2019 κατόρθωσε να καταστήσει την περιοχή μας συνώνυμη της εξωστρέφειας και της παραγωγής ενός σημαντικού αριθμού έργων που βελτίωσαν αισθητά και σημαντικά την καθημερινότητα χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Δίνοντας έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία, πετύχαμε να είμαστε ωφέλιμοι. Με την περιφερειακή μας αρχή να αποτελεί φορέα προόδου και αλλαγής, προσφέραμε στις τοπικές κοινωνίες ευκαιρίες και όχι εμπόδια. «Ξεκλειδώνοντας» το αναπτυξιακό δυναμικό της περιοχής ευθύνης μας δώσαμε όραμα προοπτικής. Ταυτόχρονα εκσυγχρονίσαμε τη σχέση πολίτη-περιφέρειας, αποκαθιστώντας τη χαμένη αξιοπιστία της πολιτικής.

Έχοντας καταστήσει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξανά ελκυστική, στις 26 Μαΐου θέτουμε ως στόχο την επόμενη τετραετία να οικοδομήσουμε όλοι μαζί μια πραγματικά σύγχρονη και ανθρώπινη περιφέρεια. Με κίνητρο την αλληλεγγύη, δυναμώνουμε τη Μακεδονία, εφαρμόζοντας στην πράξη τους στίχους του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου: «Εδώ δεν είναι να' μαι εγώ πάνω από σένα ή εσύ πάνω από μένα. Εδώ είναι να' ναι ο καθένας μας πάνω από τον εαυτό του...».

Αυτό προτάσσει άλλωστε ο δρόμος της συνέπειας και της ευθύνης που εκπροσωπούμε ως παράταξη. Να δώσουμε, δηλαδή, μόνιμες και βιώσιμες λύσεις στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή μας, καθιερώνοντας την ΠΚΜ ως υπόδειγμα εξωστρεφούς αυτοδιοικητικής λειτουργίας που σκέφτεται έξω από τα συνηθισμένα.

Αφήνοντας το αποτύπωμά μας, μπορούμε να περηφανευόμαστε ότι είμαστε ο ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς οργανισμούς παγκοσμίως, που υπογράψαμε σύμφωνα συνεργασίας με το CERN. Ήδη δημιουργήσαμε θερμοκοιτίδα στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Τεχνόπολη για τη διάχυση των τεχνολογιών του CERN σε όλη την Ελλάδα. Επίσης χρηματοδοτούμε τη δημιουργία ενός cluster εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Επιπρόσθετα θέσαμε ως στόχο -και τον πετυχαίνουμε- την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 12μηνη βάση, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό μα και δεσμευτικό μοντέλο του «ήλιος-θάλασσα». Στην προσπάθεια τουριστικής αναβάθμισης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεργαζόμαστε με την Google μέσω του προγράμματος «Grow Greek Tourism online», που αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων στις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Φυσικά, ξεχωριστή σημασία στον κώδικα αξιών μας έχει και η μεγάλη διεθνής καμπάνια που ξεκινούμε για την άμβλυνση των επιπτώσεων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έχοντας ως δεδομένο ότι η ιστορία δεν παραχαράσσεται, δεν διαγράφεται, ούτε χαρίζεται, υπερασπιζόμαστε και στηρίζουμε τους Έλληνες παραγωγούς ώστε τα ελληνικά προϊόντα που παράγονται στη Μακεδονία μας να μην κινδυνεύσουν από τα προϊόντα των Σκοπίων που παριστάνουν τα «Μακεδονικά».

Αρνούμενοι να συμβιβαστούμε με τις κυβερνητικές βουλές για παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» στο κράτος των Σκοπίων, πήραμε την απόφαση καμία πινακίδα που βρίσκεται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να μην αναφέρει το γειτονικό κρατίδιο ως «Βόρεια Μακεδονία». Για κάθε Βορειοελλαδίτη που σέβεται την ιστορία, τις ρίζες και τον τόπο του, τα Σκόπια ήταν, είναι και θα παραμείνουν Σκόπια! Και αυτό το ξεκαθαρίσαμε προς κάθε κατεύθυνση.

Από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσαμε ότι η εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών πυροδοτεί τον αλυτρωτισμό των γειτόνων. Δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και δεν λύνει κανένα. Και δυστυχώς τα απόνερα της τα συναντούμε μπροστά μας.

Μετά τις εκλογές της 26 Μαΐου, λοιπόν, συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα προάσπισης της ιστορικής και αδιαπραγμάτευτης αλήθειας, ότι η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική.

Και σε αυτό τον αγώνα οφείλουμε να συνταχθούμε όλοι! Γιατί το «μαζί» είναι η ισχυρότερη λέξη που υπάρχει στον κόσμο.

*Ο Βασίλης Ανατολίτης είναι επιχειρηματίας, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τον Συνδυασμό «Αλληλεγγύη, δυναμώνουμε τη Μακεδονία»