Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανατροπές στο θέμα της πλατείας Ελευθερίας – Επίκεινται ανακοινώσεις

Τι συμφωνήθηκε στη συνάντηση του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα για το πάρκο μνήμης.

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες όσον αφορά το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας, ταυτόχρονα με την ανάπλαση της πλατείας και την κατασκευή του πάρκου μνήμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, είναι πολύ πιθανό μέσα στην προσεχή εβδομάδα ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα αυτό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μία από τις ανακοινώσεις τις οποίες πρόκειται να κάνει ο κ. Ζέρβας είναι ότι το έργο της ανάπλασης της πλατείας, πρόκειται να το αναλάβει και να το χρηματοδοτήσει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε, μιλώντας στην Voria.gr, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ ο οποίος προχθές Τρίτη είχε συνάντηση με τον κ. Ζέρβα για το θέμα της κατασκευής του πάρκου μνήμης, για το οποίο η Ισραηλιτική Κοινότητα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς από την πλατεία Ελευθερίας ξεκίνησε το μακάβριο ταξίδι των Εβραίων της Θεσσαλονίκης προς τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαλτιέλ ο δήμαρχος τού επανέλαβε ότι αποτελεί δέσμευσή του η επιφανειακή διαμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας ως πάρκου μνήμης. Συμπλήρωσε, δε, πως πράγματι ο κ. Ζέρβας τον διαβεβαίωσε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα πρόκειται να προβεί σε ανακοινώσεις για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις του δημάρχου ενδέχεται να αφορούν ακόμη και το ενδεχόμενο κατασκευής ή όχι του υπόγειου πάρκινγκ, θέμα για το οποίο, υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό ο δήμος ανέθεσε σε εξειδικευμένη μελετητική εταιρεία την ωρίμανση των μελετών, καθώς και την προετοιμασία της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή του πάρκινγκ.

Ερωτηθείς, ο κ. Σαλτιέλ, για την προχθεσινή ανακοίνωση του δήμου, η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Ισραηλιτική Κοινότητα θα βρίσκονται σε διαρκή και στενή συνεργασία, ώστε το πρότζεκτ της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας να προχωρήσει από κοινού με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες», ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης αποκάλυψε ότι συμφωνήθηκε με τον δήμο η κατασκευή του πάρκου μνήμης να χρηματοδοτηθεί από την ΙΚΘ «ώστε να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν». Μάλιστα φορέας υλοποίησης θα είναι η ίδια η ΙΚΘ η οποία, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου θα μπορεί να κινηθεί ταχύτερα, παρακάμπτοντας τις συνήθεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Η κοινή πρόθεση, όπως εκφράσθηκε και από τις δύο πλευρές, το θέμα της ανάπλασης «να προχωρήσει με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες», «ώστε να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό», προοιωνίζεται ενδεχομένως ότι η διοίκηση του δήμου πιθανόν να προχωρήσει σε αναδίπλωση ως προς τον αρχικό σχεδιασμό της που προβλέπει την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ, έπειτα και από τις πιέσεις τις οποίες δέχθηκε εκ μέρους τόσο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης όσο και από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι η πίεση να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του δήμου σχετικά με την τύχη της πλατείας, δεν είναι άσχετη και με τη συγκυρία καθώς, η επόμενη Κυριακή 30 Ιανουαρίου, έχει οριστεί ως «Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος». Την ημέρα εκείνη έχει προγραμματιστεί η καθιερωμένη εκδήλωση στη μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, η οποία θα γίνει στο χώρο του μνημείου, μπροστά στην πλατεία Ελευθερίας. Είναι προφανές ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα ήθελε να προσέλθει σε αυτήν την εκδήλωση έχοντας εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις του με την Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης, οι οποίες διαταράχθηκαν μετά την απόφασή του να μετατρέψει εκ νέου, έστω και προσωρινά, την πλατεία σε πάρκινγκ.