Skip to main content

Ανατροπή στο ΕΣΠΑ: Θα γίνουν μόνο όσα έργα συμβασιοποιήθηκαν

Όσα χρήματα δεν έχουν απορροφηθεί θα οδηγηθούν σε δράσεις και έργα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό

Σε ολική ανατροπή του ΕΣΠΑ προχωρά η κυβέρνηση, εξαιτίας του κορωνοϊού. Τα επιχειρησιακά προγράμματα που «τρέχουν» θα αναμορφωθούν στο σύνολό τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στα δεδομένα που θέτει η πανδημία και όσα έργα είχαν προγραμματιστεί από περιφέρειες και δήμους, αλλά δεν έχουν συμβασιοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφερθούν σε μελλοντικό χρόνο, ίσως και στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, βρίσκονται σε διαβούλευση αυτό το διάστημα με τις περιφερειακές αρχές και τις διαχειριστικές αρχές του ΕΣΠΑ σε όλες τις Περιφέρειες, ώστε να δουν τα διαθέσιμα από τα περιφερειακά προγράμματα και να εξετάσουν συνολικά πλέον σε κεντρικό επίπεδο τις δράσεις και τα έργα που θα γίνουν σε όλη τη χώρα μέσω των ευρωπαϊκών πόρων.

Είναι προφανές ότι το σύνολο των διαθέσιμων χρημάτων θα διατεθούν για δράσεις ενίσχυσης της οικονομίας που πλήττεται από τον κορωνοϊό. Δηλαδή σε στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εργασίας, προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία με την έξοδο από την υγειονομική κρίση.

Ο υφιστάμενος σχεδιασμός ανατράπηκε πλήρως και μια σειρά από έργα, που προγραμματίστηκαν για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020), με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, δεν θα συμβασιοποιηθούν και δεν θα χρηματοδοτηθούν, άρα μετατίθεται η υλοποίησή τους για μεταγενέστερο χρόνο.

Ήδη γίνεται σε κάθε περιφέρεια η καταγραφή των διαθέσιμων (τα κονδύλια που ακόμη δεν απορροφήθηκαν και δεν πρόκειται να απορροφηθούν από όσα έργα έχουν συμβασιοποιηθεί). Από τα συνολικά διαθέσιμα θα αφαιρεθούν τα κονδύλια που θα απορροφηθούν από τα συμβασιοποιημένα έργα (πρόθεση είναι να μην ακυρωθεί κανένα εξ αυτών), που είναι σε εξέλιξη και έχουν ανάδοχο. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στον κοινό κορβανά για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, που προβλέπονται πολύ μεγάλες.

Η ανατροπή του ΕΣΠΑ στη χώρα μας γίνεται στο πλαίσιο της απόφασης της Κομισιόν για τροποποίηση των κανονισμών και για μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν ως το ανάχωμα στις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το συνολικό ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει για να διαθέσει αμέσως μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης στην αγορά είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν σε δράσεις, που συμφωνούν αυτή την περίοδο κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση.