Skip to main content

Αναβάλλει το υπουργείο την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Το πιθανότερο σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να μεταθέσει την εγκατάσταση της πανεπ. αστυνομίας στα ΑΕΙ τον Οκτώβριο.

Την αναβολή της εγκατάστασης των πρώτων ομάδων της πανεπιστημιακής αστυνομίας οι οποίες, σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει πριν από μερικές εβδομάδες από τη Θεσσαλονίκη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επρόκειτο να κάνουν την εμφάνισή τους στα μεγάλα πανεπιστήμια στα μέσα Απριλίου, φέρεται να έχει αποφασίσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ο υπουργός έχει ενημερώσει γι' αυτή του την απόφαση τους πρυτάνεις των μεγαλύτερων πανεπιστημίων στα οποία επρόκειτο να εγκατασταθούν οι πρώτοι άοπλοι αστυνομικοί. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση περί αυτού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το υπουργείο δεν έχει αποφασίσει για τη διάρκεια της χρονικής μετάθεσης της εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Εάν δηλαδή η αναβολή αφορά κάποιες λίγες μέρες ή εβδομάδες ή εάν πρόκειται να μετατεθεί για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, το φθινόπωρο. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιας πηγής, το πιθανότερο σενάριο φαίνεται να είναι το δεύτερο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι λόγοι της αναβολής είναι κυρίως δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη νέα τακτική την οποία φαίνεται να υιοθετεί το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό την παρουσία της αστυνομίας στους δημόσιους χώρους, σε πλατείες και πανεπιστήμια, κυρίως μετά όσα συνέβησαν στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Αυτό είναι εμφανές και στη μεγάλη μείωση που παρατηρείται στους ελέγχους για την τήρηση των περιορισμών στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την πανδημία. Σε αυτό το πνεύμα, το υπουργείο φέρεται να έχει αποφασίσει να μην ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά στο χώρο των πανεπιστημίων, καθώς σε ορισμένα ιδρύματα, όπως για παράδειγμα το ΑΠΘ, υπάρχουν σε εξέλιξη κινητοποιήσεις οι οποίες αναμένεται μάλιστα να κορυφωθούν αυτό το τριήμερο.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες συγκρότησης των αρμοδίων θεσμικών οργάνων στα πανεπιστήμια τα οποία θα συνεργάζονται με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Όπως αναφέρει στη Voria.gr στέλεχος του ΑΠΘ «αυτό δεν είναι κάτι τυπικό ή διαδικαστικό, είναι σημαντικό καθώς θα αφορά την ουσιαστική λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, σε σχέση πάντα με τις αρμόδιες πρυτανικές αρχές».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη στις 8 Μαρτίου ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε πει ότι «οι πρώτες Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα εγκατασταθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου σε ορισμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από τις υπάρχουσες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρις ότου το φθινόπωρο έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους οι αστυνομικοί, οι οποίοι θα προσληφθούν, σύμφωνα με τον, προσφάτως, ψηφισθέντα νόμο».

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από μέρα σε μέρα αναμένεται να βγει στον αέρα η προκήρυξη για την πρόσληψη των 1.033 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την νέα υπηρεσία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η προκήρυξη, η οποία είναι έτοιμη, θα προβλέπει σημαντική μοριοδότηση υποψηφίων, κατόχων πτυχίου ΑΕΙ και ΤΕΙ με στόχο η ΟΠΠΙ να στελεχωθεί από άτομα εξοικειωμένα με το πανεπιστημιακό περιβάλλον. Οι προσλήψεις θα γίνουν το ταχύτερο δυνατό ώστε να ακολουθήσει η προβλεπόμενη εκπαίδευση με σκοπό οι ομάδες της ΟΠΠΙ να εγκατασταθούν στα μεγάλα πανεπιστήμια μέσα στον Οκτώβριο.