Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
x

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Συνάντηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Αμερικανό πρέσβη και τη νέα γενική πρόξενο των ΗΠΑ.

Την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ για αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της αμερικανικής παρουσίας σε πολλά επίπεδα, με έμφαση το επενδυτικό, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, επιβεβαίωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και η νέα γενική πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, στη συνάντησή τους με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Τζιτζικώστας καλωσόρισε τη νέα γενική πρόξενο στη Θεσσαλονίκη και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στη θητεία της, τονίζοντας τη σπουδαιότητα της περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας Προξενείου και Περιφέρειας, με στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει σε επενδυτικό και γεωπολιτικό επίπεδο η Κεντρική Μακεδονία, λόγω του κομβικού ρόλου και θέσης της.

Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας: «Η έλευση της νέας γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, αλλά ταυτόχρονα και σε μια καλή στιγμή για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Είναι γεγονός ότι χάρις στην ενεργό εμπλοκή και το όραμα του Πρέσβη των ΗΠΑ όλο το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε ως περιοχή, ως Μακεδονία, και ως χώρα να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στους φυσικούς μας συμμάχους τις ΗΠΑ. Αυτό φαίνεται και στην περιοχή μας, σε μια σειρά από τομείς, όπως η επιχειρηματικότητα. Είναι σε εξέλιξη αυτά τα χρόνια μια σειρά από εξαιρετικά θετικές πρωτοβουλίες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΔΕΘ του 2018, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, που ήταν η πιο επιτυχημένη όλων των εποχών. Κι αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην αφοσίωση του κ. Pyatt, αλλά και στην καλή συνεργασία που καλλιεργήσαμε και έχουμε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια. Εύχομαι στη νέα Γενική Πρόξενο να συνεχίσει το σημαντικό έργο που άφησε ο προκάτοχός της και τη διαβεβαιώνω ότι η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει με την ίδια ένταση την προσπάθεια για να φέρουμε τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα ακόμα πιο κοντά στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα να φέρουμε σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην περιοχή μας. Ήδη η Pfizer, η Cisco, η Deloitte και πολλές άλλες εταιρίες – κολοσσοί έρχονται στην περιοχή μας και δημιουργούν σημαντικές επενδύσεις, εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας. Κι αυτό είναι μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Κεντρική Μακεδονία».

Ο κ. Πάιατ σημείωσε: «Μου θύμισε ο φίλος μου ο κ. Τζιτζικώστας ότι τέσσερα χρόνια πριν όταν ήρθα για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, μια από τις ερωτήσεις που μου έκανε ήταν 'πού είναι οι ΗΠΑ και γιατί απουσιάζουν από την περιοχή;'. Είμαι υπερήφανος, που σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη λύσαμε αυτό το ζήτημα της αμερικανικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Βλέπετε πλέον μια ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο αμερικανικών επενδύσεων πλέον, μέσω του οποίου σημαντικές αμερικανικές εταιρίες ανοίγουν παράθυρο σε μια αγορά 30 εκατομμυρίων πολιτών των δυτικών Βαλκανίων. Είναι μια στρατηγικά σημαντική περίοδος στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη και αναγνωρίζουμε όλες τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε συνεργάτη και σύμμαχό μας τον κ. Τζιτζικώστα, όχι μόνο με την ιδιότητα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με την ιδιότητα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Πιστεύω ότι η κ. Lee έρχεται σε μια περίοδο μοναδικών ευκαιριών στη Θεσσαλονίκη και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα αποδείξει με το έργο της την αξία της».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ