Skip to main content

Αναβαθμίζεται ο ηλεκτροφωτισμός στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πρόκειται για το μεγάλο έργο το οποίο προβλέπει πλήρη ανακατασκευή, ασφαλτοστρώ­σεις διπλής στρώσης και αναπλάσεις σε 29 οδούς

Με το βάρος να επιρρίπτεται το τελευταίο διάστημα στην αντικατάσταση των παλιών δικτύων φωτισμού εξελίσσεται το μεγάλο έργο της οδοποιίας και ηλεκτροφωτισμού στη Δ.Ε. Συκεών του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Πρόκειται για το μεγάλο έργο το οποίο προβλέπει πλήρη ανακατασκευή, ασφαλτοστρώ­σεις διπλής στρώσης νέου αντιολισθηρού τάπητα και αναπλάσεις σε 29 οδούς, όπως επίσης και συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε 32 οδούς με την αντικατάσταση του υπάρχοντος φωτισμού με φωτιστικά σύγχρονης τεχνολογίας LED για την εξοικονόμηση οικονομικών και ενεργειακών πόρων, με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 3.950.000 ευρώ, που καλύπτεται από το δημοτικό ταμείο.

Να σημειωθεί ότι η μεγάλη αυτή παρέμβαση του δήμου για την ενίσχυση της ασφάλειας πεζών και οχημάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ξεκίνησε το 2015 με την εκπόνηση της μελέτης και τον Αύγουστο του 2016 εγκρίθηκε η μελέτη του έργου από το Δημοτικό Συμβούλιο, για να ακολουθήσει ο διαγωνισμός και η δημοπράτησή του στα τέλη του ίδιου έτους. Η συνέχεια, όμως, επιφύλασσε απρόβλεπτη περιπέτεια με τις αλλαγές στη νομοθεσία και τις διαδοχικές προσφυγές και ενστάσεις των κατασκευαστριών εταιριών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να χαθεί κρίσιμος χρόνος και το έργο να γνωρίσει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη και ολοκλήρωσή του. Τελευταίος σταθμός της περιπέτειας αυτής ήταν η Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου του κράτους για την έγκριση της υπογραφής της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία, που έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου 2018.

Ήδη έχουν ανακατασκευαστεί και ασφαλτοστρωθεί οι κεντρικοί οδικοί άξονες Ρ.Φεραίου (από Κύπρου έως Επταπυργίου), Ανδρέου και Δημητρίου, Γ.Γεννηματά και Μ.Μερκούρη, με τα συνεργεία να είναι σε ετοιμότητα για την επανέναρξη των εργασιών με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Αισθητή η διαφορά...

Ταυτόχρονα με τα έργα ασφαλτοστρώσεων στη Δ.Ε. Συκεών εξελίσσονται και οι εργασίες αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού με την τοποθέτηση φωτιστικών      τελευταίας σύγχρονης τεχνολογίας LED. Τα έργα ηλεκτροφωτισμού προβλέπουν και εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων «ηχητικής διάταξης» για τυφλούς και «αντίστροφης μέτρησης» οχημάτων και πεζών σε υπάρχοντες σηματοδότες στους κόμβους της Δ.Ε. Συκεών.

Ήδη, οι παραπάνω εργασίες έχουν εκτελεσθεί σε τρεις κεντρικές οδούς, όπου η διαφορά έγινε άμεσα αισθητή με τον υπερφωτισμό των αξόνων και των παράπλευρων χώρων, και συγκεκριμένα:

• Ρήγα Φεραίου (από Κύπρου έως Επταπυργίου), όπου απομακρύνθηκαν όλες οι τσιμεντένιες κολώνες, που είχαν τοποθετηθεί προ 28ετίας, και αντικαταστάθηκαν με νέους μεταλλικούς ιστούς και σύγχρονα φωτιστικά LED,
• Επταπυργίου, όπου αφαιρέθηκαν και οι τελευταίες μεταλλικές κολώνες (Οδ.Φωκά-Ανθέων) και αντικαταστάθηκαν με νέους ιστούς και σύγχρονα φωτιστικά LED.
• Λαγκαδά, και συγκεκριμένα στο τμήμα Ελ.Βενιζέλου- Δαβάκη, που ανήκει στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπου μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν οι κολώνες από την οδό Επταπυργίου, αλλά με την τοποθέτηση νέων σύγχρονων φωτιστικών LED.  

Ο κατάλογος, ωστόσο, παραμένει μακρύς, με άλλες 29 οδούς να είναι στην αναμονή, και συγκεκριμένα: Ανδρέου & Δημητρίου (όλη), Αγ. Δημητρίου (από Καλπακίου έως 28ης Οκτωβρίου), Ελ. Βενιζέλου (από Καραολή έως Αντ. Δημητρίου), Καραολή (όλη), Ιωάννου Μιχαήλ (από Ούλοφ Πάλμε έως Καραολή), Βελδεμίρη (από Στρ. Σαράφη έως Παπαναστασίου), Στρ. Σαράφη (από Βελδεμίρη έως Ρωμανίδου), Τσαρούχη (όλη), Κυπρίων Ηρώων Ισαάκ και Σολωμού, Δραγατσανίου, Φιλ. Εταιρείας, Μ. Ασίας, Υψηλάντου (τμήμα), Ναυπάκτου (τμήμα) και Αναξαγόρα (τμήμα), Κ.Βάρναλη (από Κονίτσης έως Μεγάρων), κάθετος της Βυζαντίου και τμήμα προέκτασης της Σαπουντζόγλου, Θερμοπυλών (και πλατεία προς Λεωνίδου και Τυρνάβου), Οδυσσέως (όλη), Ενθ. Αντιστάσεως (όλη), Καλπακίου (από Ρήγα Φεραίου έως Κομνηνών), Παπαφλέσσα, Σουρμένων, Βαλτετσίου (από Ρήγα Φεραίου έως Κομνηνών), Μαντώ Μαυρογένους και Πάροδος, Πόντου (τμήμα), Πηλίου, Δημοτικό Άλσος Συκεών -αποκατάσταση υπόγειου δικτύου φωτισμού, Εγκατάσταση «ηχητικής διάταξης» και αντίστροφης μέτρησης οχημάτων και πεζών σε υπάρχοντες σηματοδότες στους κόμβους της Δ.Ε. Συκεών, Ούλοφ Πάλμε, «Πολιτιστική Γειτονιά».