Skip to main content

Αναβαθμίζεται το Συντονιστικό ΕΛΑΣ-Δημοτικής Αστυνομίας: Πλατφόρμα με όλους τους φορείς

Το σύστημα – πλατφόρμα έχει ήδη παρουσιαστεί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο κατά την τελευταία του επίσκεψη στον δήμο

Την αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Οργάνου ΕΛΑΣ – Δημοτικής Αστυνομίας, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε τον Μάϊο του 2020, σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων για την αντιμετώπιση συμβάντων.

Η αναβάθμιση αυτή προωθείται μέσω της λειτουργίας ειδικής πλατφόρμας, η οποία θα μπορεί να δίνει εικόνα σε πραγματικό χρόνο τόσο για το τι συμβαίνει στην πόλη όσο και το πού βρίσκονται οι δυνάμεις και τα οχήματα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως της Δημοτικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα της Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Δαγκλής, στην πλατφόρμα που θα μπορούν να συνδεθούν η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, ο ΟΑΣΘ και η Πολιτική Προστασία, αρκεί όμως τα οχήματα αυτών των φορέων να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, προκειμένου να δίνουν το στίγμα τους.

«Όταν γίνεται ένα περιστατικό στο κέντρο της πόλης, μέσω της πλατφόρμας θα βλέπουμε πού βρίσκονται τα υπηρεσιακά οχήματα και τι ενέργειες πρέπει να κάνουμε. Σε ποιους δρόμους να κόψουμε την κυκλοφορία, για να κινηθούν άνετα τα οχήματα των οργανισμών για να φτάσουν άμεσα και να παρέμβουν στο συμβάν», αναφέρει ο κ. Δαγκλής, σημειώνοντας πως σχεδιάζεται να προμηθευτεί ακόμα και κάμερες για τα κράνη των δημοτικών αστυνομικών προκειμένου να δίνουν πραγματική εικόνα για τα περιστατικά στα οποία παρεμβαίνουν. Μέσα στο σύστημα της πλατφόρμας, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι και το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ και σε δεύτερο βαθμό και τα φανάρια κυκλοφορίας.

Το σύστημα – πλατφόρμα έχει ήδη παρουσιαστεί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο κατά την τελευταία του επίσκεψη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, διαθέτοντας ένα κονδύλι ύψους 200.000 ευρώ, πρόκειται το επόμενο διάστημα να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τη δημιουργία της πλατφόρμας και τον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται (διαδραστικοί πίνακες, τηλεοράσεις). Ο κ. Δαγκλής εκτιμά ότι μετά τη μελέτη και την προκήρυξη του διαγωνισμού και με όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται η πλατφόρμα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο, με έδρα την οδό Μοναστηρίου, βρίσκονται αστυνομικοί της ΕΛΑΣ καθώς και άντρες της Δημοτικής Αστυνομίας. Οργανώνονται από κοινού επιχειρήσεις με στόχο την καλύτερη αστυνόμευση του κέντρου και την πάταξη της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας.