Skip to main content

Ανάπλαση στα Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας και ένταξη σε Διεθνές Δίκτυο

Μετά από ενέργειες του δήμου Θεσσαλονίκης προχωρά η ανάπλαση και η ένταξή τους στην Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης.

Στην ανάπλαση της περιοχής των κοιμητηρίων Ευαγγελίστριας και στην ένταξή τους στην Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE) προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Η ανάπλαση του χώρου θα γίνει περιμετρικά και οι όροι του σχετικού διαγωνισμού έχουν περάσει από την πρώτη Οικονομική Επιτροπή του δήμου. Συγκεκριμένα, στο τεχνικό πρόγραμμα, με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Εφραίμ Κυριζίδη, εντάσσεται και η κατασκευή έργων αντιστήριξης του κοιμητηρίου καθώς και άλλων παρεμφερών εργασιών (φράχτης, φωτισμός κ.ο.κ) με στόχο τη συνολική αναβάθμιση των Κοιμητηρίων.

Σύμφωνα με πηγές του δήμου, η ανάπλαση πέραν των εργασιών συντήρησης και καλλωπισμού του χώρου, προσδίδει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς επιτρέπει τη συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβάλλει τα Κοιμητήρια σε ευρωπαϊκά μέσα ως έναν αξιόλογο επισκέψιμο τόπο και ενισχύει την πρόσβαση σε ένα μεγάλο δίκτυο ανθρώπων με γνώση και ιδέες για τη βελτίωση του έργου των Κοιμητηρίων.

Μάλιστα, στο πλαίσιο ανάδειξης πολλών σημείων της πόλης με ιστορικό και πολιτιστικό φορτίο, ο δήμος, μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβούλου, Γιάννη Κουριαννίδη, αποφάσισε να εντάξει τα Κοιμητήρια Ευαγγελιστρίας στην Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE). Η Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων αποτελεί μία πιστοποιημένη πολιτιστική διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ιδρύθηκε πριν περίπου 30 χρόνια σαν ένας μηχανισμός για την οικοδόμηση διεθνών σχέσεων και τον διαμοιρασμό συλλογικής μνήμης.