Skip to main content

Αναβιώνει η ιστορία της Θεσσαλονίκης στο Διοικητήριο (φωτο+vid)

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη σε δημόσιο κτήριο διαμορφώθηκε ειδικός εκθεσιακός χώρος. Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης

Άνοιξε σήμερα τις πύλες του το ΥΜΑΘ, για τα εγκαίνια του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου.

Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη σε δημόσιο κτήριο το οποίο στεγάζει υπηρεσίες διαμορφώθηκε ειδικός εκθεσιακός χώρος (μόνιμη έκθεση) όπου οι επισκέπτες, μέσα από εικόνες και ανάγνωση κειμένων, θα γίνονται κοινωνοί της ιστορίας και αρχιτεκτονικής του κτηρίου.

Ο χώρος δημιουργήθηκε στο ισόγειο του κτηρίου και οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό στο οποίο αποτυπώνεται η διαχρονικότητα και ο ρόλος του Διοικητηρίου.

Στα εγκαίνια του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης του Διοικητηρίου παραβρέθηκαν απόγονοι του περίφημου Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, ο οποίος έκτισε το κτίριο του ΥΜΑΘ. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν τα εγγόνια του Γεώργιος Ζαρφτιτζιάν και Λουίζα Γραβάνη-Ποζέλι, καθώς και τα δισέγγονά του Μαριέλλα Σταματίου και Κώστας Καλογήρου.

Στην ομιλία του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, εξήγησε πως με τη δημιουργία του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης το εμβληματικό κτίριο του ΥΜΑΘ αποκτά "φωνή" και διηγείται την ιστορία του ως αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης.

«Με την απόφαση να προχωρήσουμε στη δημιουργία κέντρου ιστορικής τεκμηρίωσης για το Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης, επιχειρούμε να του δώσουμε κατά μια έννοια "φωνή". Του παρέχουμε τη δυνατότητα να διηγηθεί τι συνέβη στο εσωτερικό του και οι επισκέπτες να περιηγηθούν σε χώρους που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Θεσσαλονίκης . Θέλουμε το κτίριο του ΥΜΑΘ να γίνει ενεργό μέρος της πόλης και όχι το σημείο όπου καταλήγουν όλες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Εδώ ακούγεται ο αντίλαλος της ιστορίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Καράογλου, «ήρθε η στιγμή το ίδιο το κτίριο να αποκαλύψει την ιστορία του, αφού παρακολουθεί την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έως σήμερα».

Το κτήριο του Διοικητηρίου, το οποίο κατασκευάστηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, πέραν της αρχιτεκτονικής του αξίας, χαρακτηρίζεται από την ιστορικότητά του, αφού σε αυτό έλαβαν χώρα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη πολιτική και διοικητική ιστορία της πατρίδας, όπως η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, η λειτουργία Υπουργείου Βορείου Ελλάδος και άλλα.

Η πρόσβαση στο χώρο της μόνιμης έκθεσης θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για οργανωμένες επισκέψεις. Σύντομα, με τη χρήση κώδικα QR, όσοι περνούν την πύλη του θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται την ιστορία του κτιρίου και μέσω εφαρμογής σε "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα.