Τρίτη 31 Μαρτίου 2020
x

ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΕΝΑΡΗΔΩΝ ΣΤΟΝ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Το θρακικό έθιμο είναι από τις πιο χαρακτηριστικές πολιτιστικές κληρονομιές που έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας - Τι λέει η παράδοση

Αναβιώνει την επόμενη εβδομάδα το έθιμο των Αναστενάρηδων στον Λαγκαδά υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του δήμου Λαγκαδά και του ΔΗΚΕΛ Λαγκαδά.

Η πυροβασία «Αναστενάρια», ένα από τα πιο σημαντικά λαϊκά δρώμενα που τελούνται σήμερα στην Ελλάδα και από τα σημαντικότερα παγκοσμίως, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, επιστρέφει τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, από τον Σύλλογο «Τα Αναστενάρια Λαγκαδά».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, το θρακικό έθιμο είναι από τις πιο χαρακτηριστικές πολιτιστικές κληρονομιές που έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας της Θράκης και κυρίως του χωριού Κωστί που ήταν το κέντρο των Αναστενάρηδων πριν τον ξεριζωμό. Κατά την παράδοση, ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κωστί έπιασε φωτιά. Καθώς ο ναός φλεγόταν ακούστηκαν φωνές μέσα από τις φλόγες γιατί οι εικόνες ζητούσαν βοήθεια. Οι κάτοικοι μπήκαν στην εκκλησία για να σώσουν τις εικόνες και όταν βγήκαν έξω, ούτε οι εικόνες ούτε οι άνθρωποι είχαν καεί.

Στο έθιμο θα συμμετέχει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κριθιάς, με χορούς Ανατολικής Ρωμυλίας και Θράκης, ενώ το παρών θα δώσει η ΠΟΣΑΡ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας - Βόρειας Θράκης.

Η αναβίωση του εθίμου θα είναι ανοιχτή προς το κοινό.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ