Skip to main content

Ληστεία στο ΑΧΕΠΑ: Οι ποινές σε Σακκά και Δημητράκη

Η υπόθεση της κινηματογραφικής ληστείας στο ΑΧΕΠΑ εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό - Για τον ξυλοδαρμό του μίλησε ο Δημητράκης, μάθημα έδινε ο Σακκάς.

Σε επτά χρόνια και δέκα μήνες κάθεριρξης καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα γνωστά μέλη του αναρχικού χώρου Κώστας Σακκάς και Γιάννης Δημητράκης για την κινηματογραφική ληστεία στο ΑΧΕΠΑ τον Ιούνιο του 2019.

Οι δυο τους κατηγορούνται για ληστεία, οπλοφορία και χρήση πλαστού, ενώ η τρίτη κατηγορούμενη για την υπόθεση, Δήμητρα Σακκά καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης για απλή συνέργεια.

Σημειώνεται ότι η ποινή του Σακκά και της Συριανού δεν άλλαξε από την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, ενώ του Δημητράκη μειώθηκε, καθώς το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Ο Κώστας Σακκάς δεν παρευρέθηκε στη δίκη και εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του που μεταβίβασε ότι ο εντολέας του δίνει μάθημα.

Στο εδώλιο κάθισαν οι άλλοι δύο, ενώ μάλιστα ο Δημητράκης διάβασε από σημειώσεις την απολογία του, επικαλούμενος προβλήματα από τον άγριο ξυλοδαρμό του από βαρυποινίτη στις φυλακές Δομοκού τον περασμένο Μάιο. Μάρτυρες κατέθεσαν για τις κακώσεις που έχει υποστεί ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

Στην απολογία του ισχυρίστηκε εκ νέου πως η ληστεία ήταν απότοκο της άσχημης κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει, σημειώνοντας πως δεν έγινε χρήση βίας.

Τον Ιούνιο του 2019 ο Σακκάς και ο Δημητράκης με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και προσποιούμενοι ο ένας τον γιατρό και ο άλλος τον ασθενή, ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου τους υπαλλήλους security της χρηματαποστολής και πήραν τα χρήματα που προορίζονταν για την πληρωμή των εργαζομένων.

Αποστολή της αντιτρομοκρατικής που είχαν συλλέξει πληροφορίες για την επικείμενη ληστεία τούς είχαν θέσει σε επιτήρηση. Δεδομένης της πολυκοσμίας στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου τούς ακινητοποίησαν στην οδό Αγίου Δημητρίου και τούς συνέλαβαν.

Σημειώνεται ότι, όπως και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό έτσι και τώρα, δεκάδες άτομα του αναρχικού χώρου συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο ως ένδειξη αλληλεγγύης. Αυξημένη ήταν και η αστυνόμευση, ενώ η δίκη έγινε με την παρουσία ανδρών της ΟΠΚΕ στο ακροατήριο.

Διαβάστε αναλυτικά - Ληστεία στο ΑΧΕΠΑ: «Δεν είμαστε τρομοκράτες, θέλαμε μόνο τα λεφτά»

Πρωτόδικα, ο Σακκάς είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών και 10 μηνών, ο Δημητράκης σε 11,5 χρόνια και η Συριανού σε δύο χρόνια με αναστολή για απλή συνέργεια στη ληστεία, καθώς όπως είχε καταθέσει βρισκόταν στο σημείο «σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά για να ενημερώσει δικηγόρους και γονείς».