Πέμπτη 9 Απριλίου 2020
x

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ-ΠΥΡΑ ΚΟΥΓΙΑ

Τον Απρίλιο θα συζητηθεί η αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης υπέρ κατηγορουμένου για τη δολοφονία των αστυνομικών στου Ρέντη.

Αναβλήθηκε για τις αρχές Απριλίου η συζήτηση στον Άρειο Πάγο επί της αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης υπέρ κατηγορούμενου για το φόνο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στο Ρέντη.

Σημειώνεται ότι ένας εκ των δυο κατηγορουμένων για την υπόθεση αθωώθηκε με εφετειακή απόφαση, ενώ ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης αυτής.

Δημοσιεύματα αναφορικά με την υπόθεση προκάλεσαν την αντίδραση του δικηγόρου, Αλέξη Κούγια, που υπερασπίστηκε σε δεύτερο βαθμό τον νεαρό ομογενή και ο οποίος προχώρησε σε ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Προς αποκατάσταση της αλήθειας λόγω του ότι, δικαίως πιθανώς, έχουν προνομιακή μεταχείριση στα ΜΜΕ οι συγγενείς των δύο ηρώων αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι έπεσαν νεκροί σε φονική ενέδρα σκληρών κακοποιών στο Ρέντη τον Μάρτιο του 2011, και προς αποκατάσταση κάθε παραπληροφόρησης θέλουμε να ανακοινώσουμε τα εξής:

Το δικηγορικό μας γραφείο και συγκεκριμένα ο επικεφαλής του γραφείου κος Αλέξης Κούγιας υπερασπίστηκε στο δεύτερο βαθμό το νεαρό ομογενή Γ.Ε. (δυστυχώς η εφημερίδα «Espresso» σήμερα σε ολοσέλιδο δημοσίευμα και διάφορα διαδικτυακά sites κατά παράβαση του νόμου αναφέρουν το ονοματεπώνυμό του), ο οποίος με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, είχε καταδικαστεί σε ποινή δις ισοβίων και 66 ετών καθείρξεως ως άμεσος συνεργός στην άγρια δολοφονία των δύο ηρώων αυτών αστυνομικών.

Ο Γ.Ε., ηλικίας τότε 20 ετών, από την πρώτη στιγμή της συλλήψεώς του ισχυρίζετο ότι ουδεμία σχέση είχε τόσο με τις δύο ανθρωποκτονίες, όσο και με τις απόπειρες ανθρωποκτονιών, αλλά σύμφωνα με την πρώτη απόφαση παρέμεινε στις φυλακές 8 ολόκληρα χρόνια.

Στον δεύτερο βαθμό ο Γ.Ε. ανέθεσε την υπεράσπισή του στο γραφείο μας και με ακλόνητα στοιχεία, τα οποία δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, αποτελούμενο από Δικαστές, οι οποίοι αυτή την στιγμή υπηρετούν στον Άρειο Πάγο, με ομόφωνη απόφασή του αθώωσε τον Γ.Ε. και του έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσει τη ζωή του, όσο αυτό είναι δυνατόν, αφού αυτός είχε καταστραφεί και αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει λόγω της πολύχρονης κράτησης του ψυχολογικά προβλήματα.

Αυτονόητο είναι ότι έχει καταστραφεί και οικονομικά λόγω της αρνητικής δημοσιότητας της υπόθεσής του.

Η αθώωσή του εν αντιθέσει με την καταδίκη του ουδεμία δημοσιότητα έλαβε.

Σήμερα, κατά αυτής της αθωωτικής αποφάσεως άσκησε αναίρεση ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, με, κατά την κρίση μας, ανύπαρκτη νομικά υποδομή.

Το μόνο που ανέφερε ο κ. Ντογιάκος, ήταν οι προσωπικές ουσιαστικές και υποκειμενικές του απόψεις χωρίς να επικαλείται ούτε μια απόφαση από τη νομολογία του Αρείου Πάγου, ούτε έστω και μια νομική ατέλεια της αθωωτικής αποφάσεως, αναφέροντας μάλιστα και γεγονότα, τα οποία ουδέποτε ούτε υπήρξαν, ούτε απεδείχθησαν, σε ένα φανταστικό δικό του σενάριο.

Σήμερα προσήλθαμε να υποστηρίξουμε την αθωωτική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου, αλλά στο Δικαστήριο ενεφανίσθη δικηγόρος, της οποίας η φωτογραφία κοσμεί σήμερα το ολοσέλιδο της εφημερίδας «Espresso» με τον έτερο δικηγόρο της πολιτικής αγωγής, και ζήτησε την αναβολή της εκδικάσεως με μία δικαιολογία που ενόχλησε ακραία τον Προεδρεύοντα Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, τις κυρίες και τους κυρίους Αρεοπαγίτες - μέλη και χρειάστηκε η συναίνεσή μας, για να αναβληθεί η υπόθεση για τις 8/4/2020.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Αθήνα, 12/02/2020

Με εκτίμηση και σεβασμό

Αλέξιος Χ. Κούγιας

Το χρονικό της υπόθεσης

Tην 1η Μάρτιου του 2011 οι Γιάννης Ευαγγελινέλης και ο Γιώργος Σκυλογιάννης, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος σε ηλικία μόλις 23 και 22 ετών, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι δύο αστυνομικοί.

Οι γονείς και τα αδέρφια των αστυνομικών είχαν προσφύγει στον Άρειο Πάγο γιατί θεωρούν ότι ο ένας από τους τέσσερις που κατηγορήθηκαν για τις δολοφονίες δεν είναι αθώος, όπως έκρινε το Εφετείο.Στο αίτημά τους υποστηρίζουν ότι υπάρχει, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, έλλειψη από την απόφαση της ειδικής αιτιολογίας που επιβάλλει το Σύνταγμα.

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, αν και στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε καταδικαστεί σε δις ισόβια, στο Εφετείο αθωώθηκε για τις ανθρωποκτονίες των δύο αστυνομικών.Οι οικογένειες των δύο αστυνομικών υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι εκτελεστές και μιλούν για ένα τέταρτο άτομο, το οποίο δε συνελήφθη ποτέ.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς ένας από τους καταδικασμένους, υποστηρίζει ότι δεν είναι εκείνος ο δολοφόνος και προσφεύγει και αυτός στον Άρειο Πάγο.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ