Skip to main content

Αναβλήθηκε η δίκη για την υπόθεση του «Λάκκου Καρατζά» στη Χαλκιδική

Η υπόθεση αφορά την κινητοποίηση κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2013 κατά των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

Αναβλήθηκε η δίκη για την υπόθεση του «Λάκκου Καρατζά», για την οποία παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης 25 κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, μέλη του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δικαστήριο έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα που υπέβαλαν κάποιοι συνήγοροι, επικαλούμενοι κωλύματα, αναβάλλοντας τη δίκη αορίστως. Το επόμενο διάστημα θα σταλούν εκ νέου κλήσεις στους κατηγορούμενους, όπου θα προσδιορίζεται η νέα δικάσιμος.

Η υπόθεση αφορά τη μαζική κινητοποίηση κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2013, στην περιοχή Λάκκος Καρατζά, κατά των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στο βουνό Κάκαβος, και τα επεισόδια που ακολούθησαν.

Εκτός από τα συγκεκριμένα γεγονότα, η δικογραφία περιλαμβάνει και μεταγενέστερα περιστατικά, που φέρεται ότι τελέστηκαν σε κινητοποιήσεις κατοίκων της ίδιας περιοχής, μέχρι τα τέλη Αυγούστου του ίδιους έτους, στη Μεγάλη Παναγία και την Ιερισσό Χαλκιδικής.

Η δικογραφία καταλογίζει στα εμπλεκόμενα πρόσωπα τις πράξεις της σύστασης συμμορίας, της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης με κίνδυνο για άνθρωπο και πράγματα, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κ.ά.

Κάποιοι εκ των κατηγορούμενων αυτής της δικογραφίας είχαν παραπεμφθεί και για τη μεγάλη δίκη των Σκουριών, που τελείωσε πριν από λίγο καιρό, με την πανηγυρική αθώωση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων.