Skip to main content

Αναβλήθηκε η δίκη Ψωμιάδη και άλλων 11 για την επίθεση στον Μπουτάρη

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης που κατηγορείται για προτροπή σε διάπραξη πλημμελήματος δεν παρέστη σήμερα στο δικαστήριο - Από νωρίς στην αίθουσα ο Μπουτάρης.

της Κικής Τσάνη

Αναβλήθηκε για τις 20 Φεβρουαρίου του 2020 η δίκη για την επίθεση σε βάρους του πρώην δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη κατά την εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαΐου του 2018. Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ωστόσο κάποιοι εκ των 12 κατηγορουμένων ζήτησαν αναβολή.

Μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση, είναι και ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος δεν παρέστη σήμερα στο δικαστήριο. Από την άλλη πλευρά, υπομονετικά περίμενε ο Γιάννης Μπουτάρης να ξεκινήσει η δίκη στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, ο οποίος μετά την απόφαση της αναβολής αποχώρησε χωρίς δηλώσεις. «Η δική αναβλήθηκε, τι άλλο να πούμε», είπε χαρακτηριστικά στη Voria.gr.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους 12 αφορούν κατά περίπτωση τη διατάραξη κοινής ειρήνης, τη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, την εξύβριση λόγω και έργω, ενώ η κατηγορία που βαραίνει τον κ.Ψωμιάδη αφορά την προτροπή σε διάπραξη πλημμελήματος.

Σημειώνεται ότι στις 19 Μαΐου του 2018, την ώρα που ο πρώην δήμαρχος βρισκόταν στην πλατεία του Λευκού Πύργου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων, είχε δεχθεί φραστική και σωματική επίθεση από μερίδα ατόμων, που προκάλεσαν ζημιές και στο αυτοκίνητο του. Τον Γιάννη Μπουτάρη, είχαν προσπαθήσει να φυγαδεύσουν ο προσωπικός του αστυνομικός και η τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα.

Κατά την προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποίησε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, κατά την οποία εξετάστηκαν τα βίντεο-ντοκουμέντο της επίθεσης ταυτοποιήθηκαν οι κατηγορούμενοι, ενώ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κατηγορείται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προέτρεψε τους φυσικούς δράστες να κινηθούν εναντίον του Γ. Μπουτάρη. Συγκεκριμέμα, την ώρα που ο κ.Ψωμιάδης έκανε δηλώσεις σε τοπικό μέσο, διακρίνεται να περνά ο Γιάννης Μπουτάρης, τον οποίο πολίτες που διαδήλωναν για τη Μακεδονία αποκάλεσαν «προδότη», με τον Π. Ψωμιάδη να λέει χαρακτηριστικά «να, αυτός έχει ξεπουλήσει τη Μακεδονία. Αυτή η χολέρα, αυτό το τραβέλι το πολιτικό».

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στο παρελθόν είχε αρνηθεί πως παρακίνησε τους δράστες να πραγματοποιήσουν την επίθεση, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του ήταν προϊόν «πολιτικής κριτικής», ενώ έγιναν μακριά από τον τόπο της επίθεσης. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους κατηγορούμενους.

Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη επίθεση είχαν συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία τέσσερα άτομα. Τρεις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 14 και 21 μήνες, ενώ ο τέταρτος παραπέμφθηκε να δικαστεί σε Δικαστήριο Ανηλίκων.