Skip to main content

Αναβολές χειρουργείων: SOS από μητέρα κωφού παιδιού - Τι απαντά το Παπαγεωργίου

Μητέρα μικρού παιδιού κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις που έχουν οι αναβολές χειρουργείων - Η απάντηση του νοσοκομείου που νοσηλεύεται.

Τον δικό της γολγοθά με την αναβολή των χειρουργίων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μοιράστηκε η μητέρα ενός παιδιού 14 μηνών που αντιμετωπίζει πρόβλημα ακοής και πρέπει άμεσα να υποβληθεί σε χειρουργείο χτυπώντας καμπανάκι για τον χαμένο χρόνο που μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού της.

Η μητέρα του παιδιού μίλησε σε πρωινή εκπομπή, αναφέροντας πως η μικρή δεν έχει ακούσει ποτέ τη φωνή της, ενώ σημειώνει πως ο χρόνος είναι πολύτιμος. Από την πλευρά του το νοσοκομείο Παπαγεωργίου εξηγεί τη διαδικασία για τα χειρουργεία και τονίζει πως για το συγκεκριμένο κωφό παιδί, είχε προγραμματισθεί εξ’ αρχής το χειρουργείο της κοχλιακής εμφύτευσης για το τέλος Ιανουαρίου 2021, ενώ προηγούνται στην λίστα αναμονής για κοχλιακή εμφύτευση 4 παιδιά.

«Το παιδί μου έχει διαγνωσθεί από 6 μηνών με νευροαισθητήρια βαρηκοΐα σοβαρού βαθμού. Πρακτικά κώφωση. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε μπει ήδη το εμφύτευμα και θα είχε ξεκινήσει ο αγώνας αποκατάστασης της ομιλίας του παιδιού. Έχει φτάσει 14 μηνών, δεν έχει μπει το εμφύτευμα, και δεν βλέπω να γίνεται άμεσα με τα μέτρα, αφού έχουν πάει ήδη πίσω τα χειρουργεία. Ήδη το συγκεκριμένο χειρουργείο έχει 3-4 μήνες αναμονή. Δεν γνωρίζουν και οι ίδιοι οι γιατροί πότε θα μπορεί να γίνει το χειρουργείο. Στην πρώτη καραντίνα είχαν αναβληθεί τα χειρουργεία για εμφυτεύματα. Δεν θέλει πολύ να σκεφτούμε ότι θα αναβληθούν και σε αυτή την καραντίνα», είπε η μητέρα του παιδιού μιλώντας στο Mega.

«Ο άνθρωπος ξεκινάει να ακούει από τη 16-17η βδομάδα της ζωής του, όταν είναι έμβρυο. Κάθε μέρα χαμένη χωρίς ακοή είναι αγώνας δρόμου να μπορέσουν να αποκαταστήσουν όσα έχασαν. Το κοχλιακό εμφύτευμα μπορείς να το βάλεις και τριών χρονών. Αλλά γνωρίζω περιπτώσεις παιδιών που έβαλαν κοχλιακό εμφύτευμα τριών ετών, και μέχρι τα 9 τους δεν είχαν πει ούτε συλλαβή. Ο χρόνος είναι σημαντικός. Δεν βάζεις το εμφύτευμα και τελειώνεις. Πρέπει το παιδί να μάθει να ακούει και μετά να αναπτύξει λόγο», εξήγησε η ίδια.

«Είμαστε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και θέλω να ευχαριστήσω τους γιατρούς, μας έδωσαν δύναμη και θέλουν να μας βοηθήσουν, αλλά και αυτοί περιμένουν οδηγίες. Θεωρώ απαράδεκτο να αφήνουν το παιδί μου στη σιωπή. Θεωρώ απαράδεκτο να παρακαλώ για το αυτονόητο. Να ακούσει το παιδί μου. Από έξι μηνών που ήταν κοιμάμαι και ξυπνάω με αυτό το άγχος, πότε θα μπορέσει να χειρουργηθεί το παιδί μου, να ακούσει. Οι αρμόδιοι ήξεραν ότι θα έρθει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού και δεν έκαναν τίποτα για να εξοπλίσουν τα νοσοκομεία. Την νανουρίζω τα βράδια και απλά ανοιγοκλείνει τα χείλη της. Δεν έχει ακούσει τη φωνή μου ποτέ. Ποιοι είναι αυτοί που δεν θα αφήσουν το παιδί μου να με ακούσει; Ο χρόνος είναι πολύτιμος για αυτά τα παιδιά», συνέχισε.

«Θερμή παράκληση. Να μην αναβληθούν τα χειρουργεία για κοχλιακά εμφυτεύματα», είπε κλείνοντας η μητέρα του παιδιού.

Η απάντηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Το Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Β’ ΩΡΛ Κλινικής Α.Π.Θ. ΤΟΥ Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» κάθε χρόνο διενεργεί 25 κοχλιακές εμφυτεύσεις σε παιδιά και ενήλικες, το μεγαλύτερο αριθμό πανελληνίως. Οι ασθενείς αυτοί προέρχονται από όλη την Ελλάδα. Τα παιδιά εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, με μέσο χρόνο αναμονής 1 ½ -2 μήνες από τη στιγμή που θα προσκομίσουν την έγκριση από το ΚΕΣΥ για κοχλιακή εμφύτευση.

Από την στιγμή που το παιδί προσέρχεται στο Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτεύσεων της Β’ ΩΡΛ Κλινικής Α.Π.Θ. για κάθε εξέταση και διαπιστωθεί κώφωση, εμείς άμεσα ετοιμάζουμε το φάκελο που ο γονέας θα καταθέσει στο ασφαλιστικό του ταμείο, για να πάρει έγκριση για κοχλιακή εμφύτευση. Από την στιγμή που οι γονείς θα μας προσκομίσουν την έγκριση από το ΚΕΣΥ, προχωρούμε στον προγραμματισμό του χειρουργείου της πρώτης κοχλιακής εμφύτευσης σε 1 ½ με 2 μήνες κατά μέσο όρο. Σε δεύτερο χρόνο, μετά από διάστημα 4-6 μηνών ακολουθεί η δεύτερη κοχλιακή εμφύτευση των παιδιών.

Για το συγκεκριμένο κωφό παιδί, είχε προγραμματισθεί εξ’ αρχής το χειρουργείο της κοχλιακής εμφύτευσης για το τέλος Ιανουαρίου 2021, όπως έχουν ενημερωθεί οι γονείς. Πριν το συγκεκριμένο χειρουργείο, προηγούνται στην λίστα αναμονής για κοχλιακή εμφύτευση 4 παιδιά.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα και τις πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας λόγω πανδημίας, το Νοσοκομείο «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» και η Β’ Ω.Ρ.Λ. Κλινική Α.Π.Θ., συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα κοχλιακών εμφυτεύσεων, ώστε εγκαίρως οι μικροί ασθενείς να αποκτήσουν το χάρισμα της αίσθησης της ακοής.