Skip to main content

Αναβολή στη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων του Αγίου Αντωνίου Θέρμης

Ενημέρωση ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής, που αντιδρούν. Ο Δήμος ζήτησε αναβολή για να κάνει ενημέρωση και να λάβει απόφαση το νέο δημοτικό συμβούλιο

Αναβλήθηκε η έγκριση της γνωμοδότησης των περιβαλλοντικών όρων στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη μονάδα επεξεργασίας ανατολικού τομέα, που προβλέπεται να γίνει στον Άγιο Αντώνιο του Δήμου Θέρμης.

Η αναβολή έγινε προκειμένου να ενημερωθούν στο επόμενο διάστημα οι κάτοικοι του Αγίου Αντωνίου, καθώς έχουν εγερθεί αντιδράσεις, παρότι οι αρμόδιοι έχουν δώσει διαβεβαιώσεις πως ούτε ΧΥΤΑ, ούτε ΧΥΤΥ θα γίνουν εκεί, αλλά μια πιο φιλική στο περιβάλλον μονάδα. Ο Δήμος Θέρμης θέλει να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση.

Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος λόγος. Ο Δήμος Θέρμης θα καταθέσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τεχνικές παρατηρήσεις προκειμένου να διασφαλιστούν ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, όπως η τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφάλειας, η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στον αέρα, η αποτροπή της ηχορύπανσης, ο προσδιορισμός του όγκου και του βάρους του απορριμματογενούς καυσίμου που θα παράγεται στη μονάδα και θα αποθηκεύεται εκεί μέχρι να μεταφερθεί σε άλλες μονάδες για καύση. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει πριν από το Σεπτέμβριο, καθώς το νέο δημοτικό συμβούλιο είναι αυτό που θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς φορείς της Περιφέρειας, στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου θα κατασκευαστεί μια μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων και μια μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Στην πρώτη μονάδα θα οδηγούνται απορρίμματα που θα συγκεντρώνονται και απορρίπτονται από την ανακύκλωση και συγκεκριμένα από τη διαδικασία της διαλογής στην πηγή και της απομάκρυνσης γυαλιού, πλαστικού, μετάλλου, χαρτιού και οργανικού υπολείμματος. Επί τόπου θα γίνεται μηχανική επεξεργασία με σκοπό τη συγκέντρωση όσο γίνεται περισσότερων ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε το υπόλειμμα της διαδικασίας αυτής να είναι απορριμματογενές καύσιμο (RDF). Αυτό το καύσιμο θα συσκευάζεται και θα στέλνεται για καύση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου. Στη δεύτερη μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό υλικό (κομπόστ).

Η μονάδα του Αγίου Αντωνίου εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια και προβλέπεται να εξυπηρετήσει τον ανατολικό τομέα του νομού Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική. Σήμερα αυτές οι περιοχές βαρύνουν τις υφιστάμενες μονάδες (όπως τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης), με αποτέλεσμα να περιορίζουν το χρόνο ζωής τους. Επίσης, η συγκεκριμένη μονάδα αποφασίστηκε ότι δεν θα περιλαμβάνει μονάδα καύσης, ΧΥΤΥ επικίνδυνων αποβλήτων και ΧΥΤΥ.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις των κατοίκων δεν έχουν αρθεί. Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίου Αντωνίου, Καλλιόπη Πουρσανίδου, είπε ότι είναι αρνητική η θέση των κατοίκων και εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, επειδή όπως τόνισε η μονάδα θα έχει επιπτώσεις, όπως η δυσφήμιση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της περιοχής. Ζήτησε να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση των κατοίκων.

Ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ζήτησε την αναβολή για να γίνει εκτενής και εμπεριστατωμένη ενημέρωση των κατοίκων και να γνωμοδοτήσει και το νέο δημοτικό συμβούλιο. Οι κάτοικοι, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, είναι πάντοτε επιφυλακτικοί σε κάθε παρέμβαση διαχείρισης αποβλήτων. Ο Δήμος Θέρμης πριν από 15 χρόνια (!) γνωμοδότησε θετικά για τη δημιουργία της μονάδας και ο δήμαρχος είπε ότι και σήμερα στηρίζει το έργο καθώς έχουν αφαιρεθεί από το σχεδιασμό του η δημιουργία μονάδας καύσης, μονάδας αποθήκευσης τέφρας και ΧΥΤΥ (ήταν από τα ζητήματα με τις μεγαλύτερες ενστάσεις από την τοπική κοινωνία). «Από το 2016 χωροθετήθηκε η συγκεκριμένη μονάδα στον Άγιο Αντώνιο και κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει, δεν ήξερε ή δεν άκουσε για το έργο αυτό», συμπλήρωσε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, είπε επίσης ότι το έργο είχε προβλεφθεί από το 2016 και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων για να γίνεται με σωστό, σύγχρονο και φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο η διαχείριση.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, δήλωσε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ανέφερε ότι μέρος του προϊόντος επεξεργασίας στη μονάδα του Αγίου Αντωνίου θα κατευθύνεται για καύση στο εργοστάσιο «ΤΙΤΑΝ».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», όπου υπογραμμίζει ότι η λειτουργία της μονάδας δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και λειτουργεί ενάντια στην ανακύκλωση, ενώ υποστηρίζει ότι η πρόταση της παράταξης εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.


φωτο αρχείου