Skip to main content

Αναβολή στον διαγωνισμό για τα πετρέλαια της Δυτ. Ελλάδας

Τα ΕΛΠΕ κατέθεσαν προσφορά για τη ΒΔ Πελοπόννησο, η Energean για την Αιτωλοακαρνανία - Αμφότερες διεκδικούν και την περιοχή Άρτα - Πρέβεζα

Για τις 30 Απριλίου του 2016 μετατίθεται η ολοκλήρωση της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησος.

Η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, στις 30 Δεκεμβρίου και δημοσιεύτηκε προχθές στη Διαύγεια. Οι καθυστερήσεις το προηγούμενο διάστημα, αλλά και οι εξελίξεις στην αγορά του πετρελαίου με την κατάρρευση της τιμής ακόμη και κάτω από τα 30 δολάρια, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό  και επηρεάζουν και τις ελληνικές έρευνες.

Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό τα ΕΛΠΕ κατέθεσαν προσφορά για τη ΒΔ Πελοπόννησο, η Energean για την Αιτωλοακαρνανία ενώ και οι δύο εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την περιοχή Άρτα - Πρέβεζα.

Το ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από τους δύο διεκδικητές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπράξουν προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού στην έρευνα και εκμετάλλευση της εν λόγω περιοχής με αποτέλεσμα οι εταιρείες να έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι ακόμη και σε περίπτωση συμφωνίας, με το σημερινό περιβάλλον τιμών καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει η έρευνα, καθώς ανεβαίνει σημαντικά το ρίσκο και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η χρηματοδότηση.