Skip to main content

Αναζητείται κοινό πλαίσιο συνεννόησης για τη ναυτική εκπαίδευση

Σε άρνηση της πρότασης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, προχώρησαν οι Ενώσεις Πλοιάρχων και Μηχανικών.
Αρνητικές είναι τόσο η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), όσο και η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) στην πρόταση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) που προβλέπει την αναβάθμιση του ναυτικού τομέα των Επαγγελματικών Λυκείων ώστε οι απόφοιτοί τους να μπορούν να γίνουν πλοίαρχοι και α΄ μηχανικοί.

Η ΕΕΕ στο πλαίσιο του διαλόγου για την εξέλιξη της ναυτικής εκπαίδευσης και την προσέλκυση νέων ναυτικών, πρότειναν την αναβάθμιση των λυκείων του τομέα με τη δυνατότητα απόκτησης από τους αποφοίτους τους διπλώματος α΄ τάξης πλοιάρχων και μηχανικών.

Σύμφωνα με την ΠΕΠΕΝ αν υλοποιηθεί η εν λόγω πρόταση, θα προκύψει το αντίθετο του αναμενόμενου αποτέλεσμα, προκαλώντας τελικά  την περαιτέρω υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης καθώς και προβλήματα μεταξύ των εργαζομένων.

Από την πλευρά της η ΠΕΜΕΝ χαρακτηρίζει ως πρόχειρη την πρόταση, ενώ δεν αντιμετωπίζει το σύνολο του προβλήματος. Όπως τονίζεται από μέρους της ένωσης αυτό που απασχολεί τους εφοπλιστές είναι η διεύρυνση της επιδότησης και η επιπλέον κατηγοριοποίηση των διπλωμάτων πλοιάρχων και μηχανικών.

Σημειώνεται πως με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, μόνο οι απόφοιτοι των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού μπορούν να εξελιχθούν σε πλοιάρχους και α΄ μηχανικούς, ενώ οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων φτάνουν έως και το βαθμό του πλοιάρχου και μηχανικού β΄ τάξης.

Φ.Λ.