Skip to main content

Στην τελική ευθεία το αλιευτικό καταφύγιο στην Αρετσού

Έτοιμος ο φάκελος σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων. Στο αλιευτικό καταφύγιο θα έχουν τη δυνατότητα να δένουν περίπου 250 σκάφη.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προγράμματα ΕΣΠΑ έχει στραμμένο το βλέμμα του ο δήμος Καλαμαριάς, προκειμένου να κινήσει τις διαδικασίες για την ένταξη του έργου που αφορά τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίο στην Αρετσού.  

Η δημοτική αρχή είναι σε ετοιμότητα καθώς αυτό το διάστημα αναμένεται η πρόσκληση από το υπουργείου για τα προγράμματα αλιείας. Ουσιαστικά το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία καθώς ήδη είναι έτοιμος ο φάκελος σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων και αναμένεται πλέον το χρηματοδοτικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο, το οποίο αναμένεται να δώσει αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή και είναι ένα από τα στοιχήματα της δημοτικής αρχής, έχει αποτυπωθεί ήδη στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο δήμος έχει πάρει τη χρήση της περιοχής από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Το αλιευτικό καταφύγιο θα κατασκευαστεί στο τέλος της παραλιακής ζώνης της Αρετσούς, στο ύψος της Ρέμβης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, στο αλιευτικό καταφύγιο θα έχουν τη δυνατότητα να δένουν περίπου 250 σκάφη. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, σε περίπτωση που το χρηματοδοτικό πρόγραμμα είναι άλλου μεγέθους, τότε θα προσαρμοστεί αναλόγως και η μελέτη, προκειμένου να ενταχθεί. Σημειώνεται πως στο προηγούμενο ΕΣΠΑ δεν κατάφερε να ενταχθεί το έργο καθώς ήταν μεγαλύτερης δυναμικής. «Κάνουμε έναν αγώνα καθώς για μας το αλιευτικό καταφύγιο είναι σημείο αναφοράς. Θεωρούμε ότι θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία και θα είναι εφαλτήριο για την ανάπτυξη της περιοχής», τόνισε ο κ. Θεοδοσιάδης.

Το αλιευτικό καταφύγιο, ο προϋπολογισμός του οποίου φτάνει τα 6,8 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δώσει ανάσα στους επαγγελματίες ψαράδες της Κρήνης. Ήδη, έχει γίνει το 60% των χωματουργικών εργασιών που προβλέπονται. Η λιμενολεκάνη που θα δημιουργηθεί θα έχει συνολικό εμβαδόν 37.950 τ.μ.. Σύμφωνα με την μελέτη θα δημιουργηθεί ένας κυματοθραύστης 350 μέτρων, μπροστά από την ακτή. Προβλέπεται η δημιουργία δύο μόλων στα δύο άκρα, οι οποίοι θα είναι 155 μέτρων και ένας εσωτερικός σε σχήμα «Τ». Στη χερσαία ζώνη θα γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα, ύδρευσης, πυροπροστασίας και φωτισμού, που προβλέπονται για τα αλιευτικά καταφύγια.

Εκτιμάται ότι το αλιευτικό καταφύγιο μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρονικό διάστημα περίπου είκοσι δύο μηνών από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.