Skip to main content

Ανοιχτή πληγή ο ανισόπεδος κόμβος Λουτρών Λαγκαδά - Αναζητείται λύση

Τα τελευταία 4 χρόνια το έργο βρίσκεται στις μελέτες και είναι άγνωστο εάν παραμένει δεσμευμένη η χρηματοδότησή του ή αν θα πρέπει να αναζητηθεί νέα

Ανοιχτή πληγή για την επαρχία Λαγκαδά αποτελεί το ανεκτέλεστο μέχρι σήμερα έργο του ανισόπεδου κόμβου των Λουτρών Λαγκαδά. Πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο όχι μόνο οδικό και συγκοινωνιακό, αλλά αναπτυξιακό έργο υποδομής στην περιοχή, που όμως έχει «παγώσει» εδώ και χρόνια.

Η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου, που υπολογίζεται ότι θα μειώσει τις αποστάσεις της περιοχής με το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά 10 – 15 λεπτά, εξυπηρετώντας σημαντικά το μεταφορικό έργο, αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας πάνω από μια δεκαετία.

Έπειτα από πολλές «περιπέτειες», το έργο άρχισε μελετητικά να αποκτά υπόσταση το 2017, όταν η «Εγνατία Οδός ΑΕ» ανέλαβε να ολοκληρώσει τις μελέτες και η τότε κυβέρνηση δέσμευσε για την κατασκευή του έργου περίπου 5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ενώ υποτίθεται ότι και οι μελέτες και οι απαλλοτριώσεις που ήταν σε εκκρεμότητα θα ολοκληρώνονταν το 2018 και θα προχωρούσε η δημοπράτηση και έναρξη κατασκευής του έργου, με διασφαλισμένη τότε χρηματοδότηση, εντούτοις το θέμα κόλλησε.

Αποτέλεσμα είναι σήμερα να αποτελεί μείζονα εκκρεμότητα το συγκεκριμένο έργο και η τύχη του να παραμένει «θολή».

Στην πρόσφατη συνάντησή τους, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, επανεξέτασαν τα δεδομένα. Ο κ. Ταχματζίδης, ο οποίος θεωρεί προσωπικό στοίχημα στη θητεία του να υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος ανισόπεδος κόμβος, επισήμανε στη Voria.gr ότι «η εκκρεμότητα της παραχώρησης της 'Εγνατία Οδός ΑΕ' ουσιαστικά έχει 'παγώσει' το συγκεκριμένο έργο, που όμως για την περιοχή μας είναι το κρισιμότερο έργο υποδομής. Η εταιρία ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και είχαμε την υπόσχεση ότι οι διαδικασίες θα προχωρούσαν την προηγούμενη άνοιξη. Δυστυχώς, 'νέκρωσε' και πάλι. Ζήτησα την παρέμβαση του ίδιου του υπουργού, ώστε να μην ακυρωθεί ένα τόσο σημαντικό έργο για ολόκληρη την περιοχή και ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι θα ασχοληθεί προσωπικά, αναγνωρίζοντας την αξία της παρέμβασης. Για το δήμο Λαγκαδά, ο ανισόπεδος κόμβος των Λουτρών είναι μείζονος και ζωτικής σημασίας και είναι το σημαντικότερο έργο υποδομής, που θέλουμε να γίνει στην περιοχή μας. Για εμάς είναι πρώτης προτεραιότητας. Υπήρχε δεσμευμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους περίπου 5 εκ. ευρώ για την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου, όμως θα πρέπει να επανεξεταστεί από το υπουργείο εάν υπάρχουν οι πιστώσεις. Θα το εξετάσει ο υπουργός, που είδε θετικά το συγκεκριμένο έργο και θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση θα μπούμε στη φάση της ολοκλήρωσης των μελετών και των διαδικασιών και θα διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για να αρχίσει και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου».

Ο ανισόπεδος κόμβος Λουτρών Λαγκαδά είναι κομβικό, διότι πέρα από τα ιαματικά λουτρά του Λαγκαδά εξυπηρετεί περιοχές, όπως του Σοχού και του Βερτίσκου, που σήμερα έχουν μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης τόσο στον Λαγκαδά, όσο και στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Αναλόγως ωφελείται και ολόκληρος ο δήμος Βόλβης.