Skip to main content

Ζεσταίνεται η αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη - Ενδιαφέρον από Εβραίους επενδυτές

Κινητικότητα για διαμερίσματα και... σκανάρισμα ευκαιριών - Ενδιαφέρον από Εβραίους για ισόγεια, υπόγεια, βιοτεχνικούς χώρους.

Κρυφά, αλλά επιφυλακτικά, χαμόγελα, αρχίζουν να αχνοφαίνονται τις τελευταίες ημέρες, στα χείλη των μεσιτών της Θεσσαλονίκης, καθώς μετά την... αγρανάπαυση της κτηματαγοράς μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς, αρχίζει, σταδιακά, να καταγράφεται ζήτηση για ακίνητα, κυρίως διαμερίσματα, με το κέντρο της πόλης να κρατά τα σκήπτρα των προτιμήσεων.

Πάντως αν και το ζητούμενο είναι η αύξηση της ζήτησης μετά από μια χρονιά που λόγω του κορωνοϊού θύμισε εποχές δεκαετούς ύφεσης, εντούτοις αποτελεί έκπληξη  πως εν μέσω περιοριστικών μέτρων και γενικότερης ανασφάλειας, τα ακίνητα αρχίζουν να ξαναβρίσκουν, σταδιακά τον ρυθμό τους. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά από μια παγωμένη χρονιά, όπως λένε μεσίτες στη Voria.gr, η ζήτηση τις πρώτες ημέρες του 2021, παρουσιάζει αύξηση από 30 έως 40% έναντι των τελευταίων μηνών της περσινής άνευρης χρονιάς.

«Το ζητούμενο είναι πόσες από τις ζητήσεις ακινήτων θα μετουσιωθούν σε πράξεις» τονίζει στη Voria.gr ο Στέλιος Καραπιπέρης, οικονομολόγος MBA, επικεφαλής του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate. «Η γενικότερη αποσυμπίεση που νιώθει ο κόσμος μετά την καραντίνα καθώς μπορεί να βγει έξω, να πάει να ψωνίσει στην αγορά, με περιορισμούς βέβαια, έχει δώσει ώθηση και στην κτηματαγορά» σημειώνει ο κ. Καραπιπέρης.    

Σκανάρουν... ευκαιρίες  

Ο κορωνοϊός που έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, φαίνεται πως τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, δεν πτοεί Θεσσαλονικείς ενδιαφερόμενους, αλλά και Εβραίους επενδυτές που ψηφίζουν σταθερά την πόλη σκανάροντας τις όποιες ευκαιρίες υπάρχουν.

Στο μικροσκόπιο των Ελλήνων επενδυτών είναι κατοικίες, ακόμη και στην Παραλία της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί τον ακριβότερο επενδυτικό προορισμό, ενώ των Εβραίων ισόγεια, υπόγεια, βιομηχανικοί χώροι, αλλά και διαμερίσματα.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος «στην περίπτωση των δεύτερων, μη αποφασίζοντας να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, απευθύνονται σε ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζονται προκειμένου να επισκεφτούν τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν και να κάνουν μια αρχική εκτίμηση των χώρων».

Μάλιστα στην περίπτωση των Εβραίων, εν δυνάμει αγοραστών, τα ισόγεια και τα υπόγεια - τα οποία σκανάρουν ενδεχομένως για κατασκευή κατοικιών - φαίνεται να έχουν ζήτηση κυρίως όσα τα ποσά πώλησης τους δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ ανά τμ.

Στην περίπτωση των Θεσσαλονικέων που βγαίνουν προς αναζήτηση κατοικίας, όπως λένε γνώστες της αγοράς, το ενδιαφέρον τους, δεν φαίνεται να μονοπωλεί κάποια συγκεκριμένη κατηγορία, ωστόσο περισσότερη ζήτηση εντοπίζεται για μικρά διαμερίσματα. Η τιμή που είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν οι ενδιαφερόμενοι εξαρτάται από τον τύπο του διαμερίσματος και την περιοχή που θα επιλέξουν.
 
Στο μεταξύ, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, στις περιορισμένες νεόδμητες οικοδομές της πόλης εκτιμάται πως έχει πωληθεί το 30% των διαμερισμάτων.