Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ - ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΠΕΝΤΕ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

Εκκενώθηκαν προληπτικά πέντε οικισμοί στα Γρεβενά σε φωτιά που κατακαίει από τις 3 Αυγούστου - Αναζωπυρώσεις και στα δύο μέτωπα της Κοζάνης.

Στην προληπτική εκκένωση πέντε συνολικά οικισμών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών προχωρούν οι αρμόδιες αρχές λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή νότια και νοτιοδυτικά του οικισμού Νησί από τις 3 Αυγούστου.

Η ένταση της φωτιάς είχε περιοριστεί ωστόσο άνεμοι που πνέουν σήμερα στο σημείο συνετέλεσαν στην αναζωπύρωση εστιών.

Οι οικισμοί που εκκενώθηκαν σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι οι Αγαλαίοι, Δίπορο, Κέντρο, Νησί, και Σαρακίνα.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν απειλούνται άμεσα οικιστικές περιοχές και η εκκένωση είναι προληπτική.

Σημειώνεται πως οι άνεμοι πνέουν νότιοι και η φωτιά κατευθύνεται πλέον προς την περιοχή των Βεντζίων.Μήνυμα εστάλη και από το 112 στο οποίο αναφέρεται: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς  Κέντρο, Νησί, Αγαλαίοι, Δίπορο Γρεβενών, εκκενώστε τώρα προς Ιτέα. ‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ertnews.gr, ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστών και των εθελοντών προκειμένου να μη φτάσει στον οικισμό του Καρπερού η φωτιά. Πλησίασε στα περίπου 3 χιλιόμετρα και σε κάποια σημεία πέρασε από την άλλη πλευρά του δρόμου που οδηγεί στο Νησί των Γρεβενών.

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά και στην Κοζάνη

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ertnews.gr, αναζωπυρώθηκαν τις τελευταίες ώρες λόγω των ανέμων, οι φωτιές και στα δύο μέτωπα στην Π.Ε. Κοζάνης. Μάχη με τις φωτιές δίνεται στην περιοχή του Διλόφου, όπου σε δύσβατο σημείο, επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις με μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας για να σωθεί το δάσος που φλέγεται από την Κυριακή.

Επειγόντως ζητούνται εναέρια μέσα, καθώς ανεξέλεγκτη φαίνεται να είναι και η φωτιά στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής στο Πολύμυλο Κοζάνης, όπου οι διάσπαρτες εστίες αναζωπυρώθηκαν σε μια έκταση 3 χιλιομέτρων παρότι οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν το βράδυ είχαν περιορίσει τα μέτωπα της φωτιάς.

Ο δυνατός αέρας σήμερα έχει δημιουργήσει εκ νέου ένα μεγάλο μέτωπο που ανεξέλεγκτα καίει κυρίως χορτολιβαδικη έκταση και δέντρα, με κατεύθυνση προς το Βοσκοχώρι.

Ανησυχία επικρατεί και στον οικισμό των Σαρακατσάνων. Οι καπνοί έχουν φτάσει πολύ κοντά στην περιοχή όπου έχουν μεταφέρει τα ζώα τους από Λάρισα και Ελασσόνα. Σε ότι αφορά στο δίκτυο ύδρευσης προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς τόσο η πόλη της Κοζάνης όσο και οι τοπικές κοινότητες υδροδοτούνται από τις πηγές της Ζωοδόχου Πηγής.

Έχει αποτραπεί πάντως ο κίνδυνος η φωτιά να περάσει στο δάσος προς την Παναγία Σουμελά, με τις δυνάμεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κοζάνης και Ημαθίας και την συνδρομή του στρατού, να δίνουν τιτάνιο αγώνα. Η μάχη αυτή τη στιγμή δίνεται κυρίως στην φωτιά που κατευθύνεται χωροταξικά προς Βοσκοχώρι Τετράλοφο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ