Skip to main content

Ανεβαίνουν οι τόνοι για την εξεταστική

Ιδιαίτερα τεταμένο εξακολουθεί να είναι το κλίμα μετά την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την παραποίηση στατιστικών στοιχείων.
Ιδιαίτερα τεταμένο εξακολουθεί να είναι το κλίμα μετά την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, καθώς συνεχίστηκε και σήμερα η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση επί της επικύρωσης της τροποποίησης για τα τέλη κυκλοφορίας και την απόσυρση των αυτοκινήτων.

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της πρότασης, ενώ η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Ειδικότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, τόνισε ότι «όσοι επιχειρούν, στο όνομα της συναίνεσης, τη συγκάλυψη», δεν θα βρουν συνομιλητές στο κόμμα του.

Επιτέθηκε δε σε όλους όσοι στη ΝΔ συμφώνησαν με την «εκ του πονηρού πρόταση του ΛΑΟΣ να αναλάβει εισαγγελικός λειτουργός την έρευνα» και δήλωσε ανοιχτός για περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών, σε ό,τι αφορά στα πλαστά δημοσιονομικά στοιχεία.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι ψάχνει στιγμιαίους ενόχους για να συγκαλύψει την «πολιτική - Προκρούστη» που εφαρμόζει και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν της δίνει λευκή επιταγή και «δεν θα την ακολουθήσει στις ξεπερασμένες μεθόδους της».

Οξεία ήταν και η αντίδραση της Αριστεράς, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο και του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, να κάνουν λόγο για «δικομματικό αποπροσανατολιστικό παιχνίδι».

Την πρόταση να αναλάβει εισαγγελικός λειτουργός την έρευνα επανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.

«Σε καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόθεση να κυνηγήσει μάγισσες. Μόνο θεσμική αντίδραση του κοινοβουλίου θέλει να προκαλέσει και να απαντήσει έτσι και σε όλους όσοι δημιουργούν μια απαράδεκτη εικόνα για τη χώρα, αλλά και στους κερδοσκόπους, που την έχουν βάλει στο μάτι. Εμείς δεν δεχόμαστε να κατηγορούν κάποιοι την Ελλάδα ότι είναι το μαύρο πρόβατο της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής.

Μεταξύ άλλων, δε, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Πρέπει να ορίσουμε τα του οίκου μας με πλήρη διαφάνεια. Να δημιουργήσουμε νέες δομές. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει, αν δεν αναζητήσουμε την αλήθεια και δεν διαμορφώσουμε συναίνεση πάνω σε αυτή. Όσοι, στο όνομα της συναίνεσης, επιχειρούν συγκάλυψη δεν θα βρουν συνομιλητές στο ΠΑΣΟΚ. Η συναίνεση δεν είναι παρασκηνιακές συνομιλίες κορυφής με στόχο τη συγκάλυψη των υπευθύνων. Όσοι από την ΝΔ υποστηρίζουν την πρόταση του κ. Καρατζαφέρη να προσφύγουμε σε εισαγγελέα, δεν αντελήφθησαν ότι είναι εκ του πονηρού. Αν θέλετε κάτι περισσότερο για να ψάξουμε, ευχαρίστως να το συζητήσουμε».

«Οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις δεν είναι στις προθέσεις μας. Ούτε υπάρχει για εμάς τέτοιο θέμα. Είναι εξαιρετικά σημαδιακό ότι η ΝΔ είπε "ναι" σε όλες τις Εξεταστικές. Δεν σημαίνει, όμως, ότι θα πάμε με την ατζέντα, που θέλετε εσείς», αντέτεινε ο κ Μαρκόπουλος.

«Δεν μας έχετε πείσει ότι πράγματι θέλετε τη διαφάνεια. Εσείς, το μόνο που ψάχνετε, είναι στιγμιαίους ενόχους για να καλύψετε αυτά που θα ακολουθήσουν και που δυστυχώς μαθαίνουμε από το εξωτερικό για το τι έχει συμφωνηθεί. Δεν θα σας ακολουθήσουμε, όμως, σε αυτές τις ξεπερασμένες μεθόδους. Εμείς δεν έχουμε στην πρώτη γραμμή το πώς θα εξοντώσουμε τον αντίπαλο μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως «είναι μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα σημαντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μισθωτοί. Και για αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές κοινωνικής κατεδάφισης είναι συνυπεύθυνοι και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Με μια νέα Εξεταστική το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να συγκαλύψει τη δρομολόγηση μιας νέας επίθεσης στο εισόδημά τους, αλλά και στα ασφαλιστικά δικαιώματά τους».

«Για τα μάτια γίνονται οι Εξεταστικές Επιτροπές, για να καλύψουν τις πομπές τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», υποστήριξε ο κ. Ροντούλης.

Υπεραμυνόμενος, δε, της πρότασης του κόμματός του, σημείωσε: «είναι ό,τι χειρότερο τις πομπές μας να τις μάθει ο ντουνιάς. Τώρα θα στήσουν πανηγύρι οι κερδοσκόποι, που ο ένας θα κατηγορεί τον άλλο. Πάρτι θα στήσουν. Ως ύαινες θα πέσουν πάνω μας. Δεν θα γίνουμε αξιόπιστοι προς τα έξω τρώγοντας τις σάρκες μας. Εμείς λέμε "όχι τώρα Εξεταστική". Να πάει η υπόθεση δια τις δικαστικής οδού να κερδίσουμε χρόνο και αργότερα έχουμε την πολυτέλεια να τσακωνόμαστε».

«Τα πλαστά οικονομικά στοιχεία έγιναν επάγγελμα λέει το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής. Και είναι καταπέλτης για τη διαχείριση, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Το πόρισμα είναι η πιο αμείλικτη καταδίκη για αυτά, που συνέβησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η Εξεταστική δεν γίνεται για να χυθεί άπλετο φως. Είναι ένας κακόγουστος αντιπερισπασμός στις πολιτικές κατεδάφισης, που στήριξαν και στηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, που θα οδηγήσει σε μια ευτελή δικομματική αντιπαράθεση για το ποιος έχει περισσότερη, ή λιγότερη ευθύνη», υπογράμμισε τέλος ο κ. Λαφαζάνης.